Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Studiu îngrijorător: Jumătate dintre români sunt cardiaci

Studiu îngrijorător: Jumătate dintre români sunt cardiaci

Studiu îngrijorător: Jumătate dintre români sunt cardiaci
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    17 Mai 2016   •   16:07

Circa 49,5% dintre românii cu vârste între 18 și 80 de ani suferă de hipertensiune, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecții incluși în studiul SEPHAR III, derulat de Societatea Română de Hipertensiune, informează agerpres.ro.

Potrivit președintelui Societății Române de Hipertensiune, Maria Dorobanțu, prevalența hipertensiunii la populația adultă din România se află pe o pantă ascendentă față de incidența de 40,4% înregistrată în urma studiului SEPHAR, desfășurat în 2012.

În București, datele preliminare arată o prevalență a hipertensiunii arteriale peste media națională de 50,6%.

La nivel de regiuni, prevalențe peste media națională s-au înregistrat în regiunea Vest (58,3%), Sud-Vest (53,2%), București-Ilfov (51,9%) și Nord-Vest (50,7%), arată rezultatele preliminare ale SEPHAR III. Pe de altă parte, zone cu prevalențe mai scăzute sunt: Centru (47,4%), Sud (46,7%), Nord-Est (46,6%), Sud-Est (44,3%).

"Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât și în România", a spus Maria Dorobanțu.

Raportat la impactul pe care îl are din punct de vedere al afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială este asociată cu 62% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră, care în 2014 s-au ridicat la 2.547.912.

Dintre factorii care determină apariția hipertensiunii, se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate dintre cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% - cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune.

De asemenea, obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt, de asemenea, factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.

Proiectul SEPHAR III s-a desfășurat în perioada 16 noiembrie 2015 - 25 aprilie 2016, pe un eșantion de 2.065 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani. 

×
Subiecte în articol: hipertensiune boli de inimă
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close