Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Suntem înconjuraţi de o aură de microbi. Cât de periculos este norul microbian

Suntem înconjuraţi de o aură de microbi. Cât de periculos este norul microbian

Suntem înconjuraţi de o aură de microbi. Cât de periculos este norul microbian
Sursa foto: Foto: www.iflscience.com
de M.Z.    |    25 Sep 2015   •   12:40

Corpul uman emite în aer o semnătură bacteriană, un fel de aură ce ne înconjoară şi este numită de oamenii de ştiinţă "nor microbian". 

 
Această aură, spun cercetătorii de la Universitatea Oregon, este unică pentru fiecare individ în parte, la fel ca amprentele digitale, conform unui material publicat pe site-ul citylab.com, informează Agerpres.
 
Fiecare om lasă în urma sa o urmă microbiană pe orice suprafaţă cu care intră în contact, de la creionul cu care îşi notează un număr de telefon până la tastatură, clanţa de la uşă sau butonul de la lift. 
 
Aceşti microbi sunt pretutindeni şi orice măsură am putea lua împotriva lor nu este suficientă pentru a ne feri. Din fericire însă, în marea lor majoritate aceşti microbi sunt inofensivi.
 
În cadrul studiului făcut, fiecare persoană a stat singură într-o cameră de control, timp de patru ore, pentru ca microbii personali să se poată răspândi în voie în spaţiul respectiv. Apoi, oamenii de ştiinţă au recoltat mostre din aerul din acea cameră şi de pe podea şi au analizat corpurile bacteriene pentru a vedea din ce specii fac parte. 
 
Concluziile au fost că după doar patru ore petrecute într-o cameră, voluntarii au putut fi identificaţi după diversitatea şi concentraţia de bacterii pe care au lăsat-o în urmă.
 
Prin simplul act al expiraţiei, oamenii îşi "contaminează" vecinătatea cu aproximativ 1 milion de microbi şi bacterii pe oră.
 
Compoziţia unică a norului microbian al fiecărui individ variază în funcţie de igiena personală şi de mediul în care se află. Persoanele care poartă barbă, spre exemplu, împrăştie mai multe astfel de microorganisme în jurul lor pentru că părul facial oferă un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor. 
 
De asemenea, înotătorii de performanţă, care intră în fiecare zi în bazine în care apa este tratată cu clor, sunt înconjuraţi de nori microbieni cu caracteristici semnificativ diferite faţă de ceilalţi oameni.

×
Subiecte în articol: microbi
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close