Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Bolnavii de cancer care nu răspund la niciun tratament au o nouă şansă. Dr. Marius Geantă: "Un medicament viu, creat să acţioneze toată viaţa"

Bolnavii de cancer care nu răspund la niciun tratament au o nouă şansă. Dr. Marius Geantă: "Un medicament viu, creat să acţioneze toată viaţa"

O speranţă pentru bolnavii de cancer care nu răspund la tratamentele clasice vine de la o terapie nouă a cercetătorilor, de care vor beneficia, în curând, şi câţiva români.

Bolnavii de cancer care nu răspund la niciun tratament au o nouă şansă. Dr. Marius Geantă: "Un medicament viu, creat să acţioneze toată viaţa"
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    15 Iun 2021   •   13:27

Tratamentul CAR-T se adresează bolnavilor cu forme grave de cancer de sânge care nu răspund la chimioterapie şi nici la transplant medular, însă este foarte scump, potrivit ziare.com.

Medicii spun că este necesară o singură doză, iar ameliorarea vine la numai câteva zile de la injecţie. Costul este de 340.000 de euro, iar costul final al terapiei CAR-T poate ajunge la sume de până la patru ori mai mari.

De ce este atât de scump tratamentul CAR-T

Acum, însă, medicii de la Institutul Fundeni caută pacienţi care au nevoie de această terapie.

Terapiile CAR-T sunt scumpe şi pentru că sunt create special pentru fiecare pacient în parte, de aceea şi procesul de fabricaţie necesită o schimbare radicală, de la producţie la logistică şi administrare. 

Se folosesc celulele imune ale pacientului care sunt modificate în laboratoare speciale şi reintroduse în organism.

Institutul Fundeni: În 2 luni, sperăm să avem primul pacient român tratat cu terapia celulară CAR-T

Astfel, tratamentul CAR-T poate duce la remisiunea completă a anumitor forme de cancer de sânge la bolnavii care nu mai au niciun răspuns la alte variante de tratament, a explicat prof. dr. Alina Tănase, medic hematolog şi preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

"Noi, la Fundeni, facem toate demersurile pentru aprobarea utilizării terapiilor celulare şi rambursarea costurilor. Planul este ca în două luni să recoltăm primele celule. 

Însă depindem mult de locul liber în laborator, unde se procesează celulele", a declarat dr. Alina Tănase.

În ce priveşte obţinerea tratamentului, procedeul poate dura şi câteva săptămâni. Se recoltează limfocite de la un pacient, acestea se trimit la un laborator specializat care le transformă într-un ser ce urmează să fie reintrodus în organismul pacientului, explică medicii.

Dr. Marius Geantă: Terapia CAR-T, un medicament viu

"CAR-T este un tratament administrat o singură dată - un medicament viu, creat să acţioneze toată viaţa. Dacă reapar celulele tumorale, celulele T modificate genetic le vor recunoaşte şi distruge. 

Valoarea acestor terapii celulare vine într-un moment în care pacientul nu mai are altă soluţie", a explicat dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Primele două terapii CAR-T aprobate au fost disponibile europenilor în 2018, iar medicamentul poate reprograma celulele imune ale bolnavului să lupte împotriva cancerului.

Medicii mai spun că această terapie nu este lipsită de efecte secundare, precum febră, vărsături, dificultăţi de respiraţie, dureri şi tensiune scazută, toxicitate neurologică. În plus, rata de mortalitate în secţia de Terapie Intensivă la aceşti bolnavi este de circa 40%, la cei cu comorbidităţi.

×
Subiecte în articol: cancer CAR-T fundeni Marius Geantă
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close