Antena 3 Actualitate Sănătate ”Boala sărăciei” nu ne dă pace. Un nou semnal de alarmă privind incidenţa tuberculozei în România

”Boala sărăciei” nu ne dă pace. Un nou semnal de alarmă privind incidenţa tuberculozei în România

07 Dec 2015   •   17:58
”Boala sărăciei” nu ne dă pace. Un nou semnal de alarmă privind incidenţa tuberculozei în România
Sursa foto: Foto: drugdiscovery.com

Specialiştii din domeniul medical trag un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte incidenţa, riscurile şi tratarea tuberculozei în România, după ce, în ciuda eforturilor depuse, continuăm să rămânem a şasea ţară ca incidenţă în privința acestei boli în Regiunea Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În România, sunt trataţi anual aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoză, dintre care un procent însemnat îl reprezintă pacienţii cu tuberculoză multimedicamentos-rezistentă (TB MDR) sau tuberculoză extra-rezistentă la medicaţie (XDR), al căror număr rămâne crescut, potrivit Agerpres
 
În acest context, sistemul sanitar românesc continuă să se confrunte cu o subfinanţare, chiar dacă, potrivit Strategiei naţionale de sănătate 2015-2020, se prevede creşterea importantă a bugetului dedicat controlului TB. Pentru anul 2015, Strategia naţională estima nevoia asigurării unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocată atât prin fonduri guvernamentale, cât şi prin şi finanţare externă, fiind cu mult mai redusă, au mai arătat sursele citate.
 
"Comisarul OMS Dara Masoud afirma în anul 2014: «Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoză din UE provine din România» şi sublinia importanţa elaborării unei Strategii naţionale pentru controlul tuberculozei în România. Guvernul României va trebui să se asigure că resursele pentru accesul universal la diagnosticul şi tratamentul tuberculozei, precum şi pentru alte strategii inovative, vor deveni o prioritate în bugetul naţional alocat Sănătăţii", a declarat Gilda Popescu, managerul interimar al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".
 
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a spus că pacientul cu tuberculoză şi Programul naţional de control al tuberculozei rămân o prioritate în strategia organizaţiei pe care o conduce.
 
În 2006, România era pe locul 42 din totalul celor 211 de ţări care raportau date către OMS privind incidenţa TB (în Regiunea OMS Europa, România ocupa locul al şaselea din punct de vedere al incidenţei globale a TB).
 
Un număr de 19 judeţe din România totalizează 44% din totalitatea cazurilor, având valori peste media de 126,5 la suta de mii de locuitori (cât era aceasta în anul 2005). De asemenea, România are un număr ridicat de cazuri de tuberculoză multimedicamentos-rezistentă: în anul 2008 s-au raportat 792 cazuri MDR TB, iar în prezent, chiar daca se semnalează o scădere, deşi lentă, numărul total de cazuri înregistrate în România este aproape egal cu suma celor înregistrate în Uniunea Europeană.
 
Tuberculoza afectează în proporţie majoră populaţia săracă, predominant rurală, ale cărei condiţii de trai sunt suboptimale şi al cărei acces la servicii medicale este limitat. Valori crescute se înregistrează şi în rândul populaţiei de etnie romă, la care se adaugă persoanele fără adăpost din mediu urban şi populaţia din penitenciare (care se confruntă cu probleme de supraaglomerare şi comorbidităţi).
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close