Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un miliard de oameni suferă şi nu există remediu. Compania lui Elon Musk vrea să inventeze primul tratament

Un miliard de oameni suferă şi nu există remediu. Compania lui Elon Musk vrea să inventeze primul tratament

Tinitusul reprezintă starea anormală în care o persoană aude un sunet ca un țiuit în creier, fără a fi provocat de o sursă externă. Această boală afectează 15% din populația lumii, potrivit unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, publicat pe 5 aprilie 2022 în revista Brain Communications.

Un miliard de oameni suferă şi nu există remediu. Compania lui Elon Musk vrea să inventeze primul tratament
Sursa foto: Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mai 2022   •   14:00

Tinitusul face parte din categoria percepțiilor fantomă, ceea ce înseamnă că activitatea creierului nostru ne face să vedem, să auzim sau să mirosim lucruri care nu există. Majoritatea oamenilor experimentează percepții fantomă doar atunci când dorm. Cu toate acestea, persoanele care suferă de tinitus aud sunete fantomă în timp ce sunt treze.

Tinitusul modifică activitatea creierului, astfel că anumite zone ale creierului (cum ar fi cele implicate în auz) pot fi mai active decât ar trebui să fie.

„Tinitusul subiectiv sau primar este cea mai comună percepție fantomă (n.r. - potrivit cercetătorilor de la Oxford, ”percepțiile fantomă și halucinațiile sunt asociate cu modele de activitate cerebrală care nu au legătură în mare măsură cu stimularea externă”) care afectează cel puțin 15% din populația lumii.

Este definită ca o percepție a unui sunet continuu, de obicei sub formă de șuierat sau țiuit, pentru care nu există o sursă acustică corespunzătoare identificabilă.

Conform celei mai recente propuneri în domeniu, tinitusul este definit ca receptare conștientă a unui zgomot tonal sau compus pentru care nu există o sursă acustică externă corespunzătoare identificabilă, care devine tulburare de tinitus atunci când este asociat cu suferință emoțională, disfuncție cognitivă și/sau excitare autonomă, care duc la modificări comportamentale și dizabilitate funcțională.

Tinitusul poate fi tranzitoriu, poate dura doar câteva minute sau poate persista luni până la ani și este de obicei asociat cu suferință, anxietate și întreruperi de somn. Până în prezent, nu există un tratament disponibil pentru tinitus.”, se precizează în studiul ”Tinitus: la intersecția dintre percepția fantomă și somn”, al echipei de la Oxford.

Elon Musk a anunțat luna trecută pe Twitter că Neuralink, o companie de neurotehnologie care produce cipuri implantabile în creier, pe care o deține, dezvoltă un dispozitiv care ar putea vindeca tinitusul în termen de cinci ani.

Persoanele care suferă de tinitus se confruntă mai des cu tulburări de somn

„Când adormim, corpul nostru experimentează mai multe etape de somn. Una dintre cele mai importante etape ale somnului este somnul cu unde lente (cunoscut și ca somn profund), despre care se crede că este cea mai odihnitoare etapă a somnului.

În timpul somnului cu unde lente, activitatea creierului se mișcă în „valuri” distinctive prin diferitele zone ale creierului, activând împreună zone mari (cum ar fi cele implicate în memorie și procesarea sunetelor) înainte de a trece la altele.

Se crede că somnul cu unde lente permite neuronilor creierului (celule specializate ale creierului care trimit și primesc informații) să se recupereze după uzura zilnică.

Zonele creierului cele mai expuse undelor lente sunt acela pe care le folosim cel mai mult în timp ce suntem treji, cum ar fi cele importante pentru funcția motrică și pentru vedere.

Dar uneori, anumite zone ale creierului pot fi hiperactive în timpul somnului cu unde lente. Acesta este ceea ce se întâmplă în tulburările de somn, cum ar fi mersul în somn. Un lucru similar se poate întâmpla în cazul persoanelor cu tinitus. Acest lucru ar explica de ce multe persoane cu tinitus se confruntă cu tulburări de somn și terori nocturne mai des decât persoanele care nu au tinitus.

Pacienții cu tinitus petrec, de asemenea, mai mult timp în stadiul somnului ușor. Mai simplu spus, credem că tinitusul împiedică creierul să producă activitatea cu unde lente necesare pentru a avea un somn profund, rezultând un somn ușor și întrerupt.”, au mai scris cercetătorii e la Oxford în studiul ”Tinitus: la intersecția dintre percepția fantomă și somn”.

×
Subiecte în articol: boala Elon Musk somn creie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close