Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un profesor român a făcut o descoperire importantă pentru depistarea cancerului

Un profesor român a făcut o descoperire importantă pentru depistarea cancerului

Un profesor român a făcut o descoperire importantă pentru depistarea cancerului
Sursa foto: Foto: pixabay.com
17 Aug 2017   •   09:41

Profesorul român Victor Velculescu, coordonatorul unei echipe de cercetători de la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center din Statele Unite a descoperit ”biopsia lichidă”, o scanare a sângelui care poate duce la identificarea cancerului înainte de apariția primelor simptome, potrivit libertatea.ro.

Cercetătorii coordonați de profesorul Velculescu au publicat, miercuri, în revista Science Translational Medicine stiul privind ”biopsia lichidă”, un test care scanează sângele pentru ADN-ul tumoral specific și care a identificat cancerul de stadiu incipientla mai mult de jumătate dintre cei 138 de pacienți cu boală pe care a fost efectuat studiul.

În efectuarea testului, provocarea a fost identificarea ADN-ului rar din cancerele reale, ignorând în același timp alte tipuri de modificări genetice care pot apărea sub forma unor divizări a celulelor sanguine sau a unor modificări genetice cu care se nasc oamenii.

”Speranța noastră este să reușim să identificăm cancerele într-o etapă în care pacienții bolnavi de cancer să aibă o sansă mai buna de supraviețuire. Primele utilizari ale tehnologiei ar fi la pacientii cu risc crescut de apariție a cancerului, cum ar fi fumatorii”, a explicat medicul român.

 

×
Subiecte în articol: roman descoperire cancer
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close