Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un virus periculos și extrem de contagios face tot mai multe victime în România

Un virus periculos și extrem de contagios face tot mai multe victime în România

Un virus periculos și extrem de contagios. 64 de decese și peste 18.000 de îmbolnăviri au fost raportate, în total, în România, din cauza rujeolei.Și doar în ultima săptămână, au apărut încă 50 de cazuri noi, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – CNSCBT.

Un virus periculos și extrem de contagios face tot mai multe victime în România
Sursa foto: foto: Pixabay.com
09 Dec 2019   •   18:41

Cele 50 de noi cazuri confirmate în ultima săptămână au fost raportate în județele Caraș-Severin – 21, Mehedinți – 19, Brașov – 4, Timiș – 4 și Dolj – 2, scrie doctorulzilei.ro.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contactat de un om, de un copil în mai puțin de două ore după contactul cu o persoană infectată. Virusul se răspândește prin aer și infectează căile respiratorii, iar boala poate fi fatală pentru copii subnutriți sau copii prea mici pentru a fi vaccinați, avertizează reprezentanții UNICEF.

Rujeola este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Principalele simptome ale bolii își fac apariția la 12 zile după infectarea copilului. Acestea sunt: ochii devin roșii, apar secrețiile nazale, tusea, febra destul de ridicată ( 40 de grade Celsius). Ulterior, apare și erupția cutanată.

Copiii sunt contagioși cu patru zile înainte de începerea erupțiilor cutanate și pot transmite boala încă patru zile după ce erupțiile apar.

×
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close