Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vaccinarea, o problemă de siguranţă națională. Cel mai important subiect al momentului, dezbătut la antena3.ro LIVE

Vaccinarea, o problemă de siguranţă națională. Cel mai important subiect al momentului, dezbătut la antena3.ro LIVE

Vaccinarea, o problemă de siguranţă națională. Cel mai important subiect al momentului, dezbătut la antena3.ro LIVE
27 Apr 2017   •   15:08

Vaccinarea este o problemă de siguranţă națională iar părinții trebuie să-şi vaccineze copiii, atenționează pediatrii. În acest context, ei spun că autoritaţile ar trebui să asigure comenzi ferme de vaccin pentru cel puţin patru ani.  

De asemenea, pediatrii se plâng că în proiectul legii vaccinării nu este precizat cum să procedeze medicul de familie pentru a avea o trusă de urgenţă corect pregătită. 

Subiectul a fost dezbătut în cadrul primei ediții “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”.

În condițiile în care în România mor copii de rujeolă într-un ritm alarmant, Maria Coman a discutat despre vaccinuri cu Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi unul dintre coordonatorii “Săptămânii Internaţionale a Vaccinării”, ce va avea loc în perioada 24-30 aprilie. 

”Mă îngrijorează că există un număr foarte mare de decese”, a declarat Sandra Alexiu la antena3.ro LIVE. „Ne confruntăm cu o situație în care există voci care spun că aceste cazuri nu sunt reale, că morții nu sunt reali”, a adăugat vicepreşedintele Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Nu există o legătură dovedită între autism și vaccin

Sandra Alexiu a dat asigurări că vaccinurile folosite și comercializate în România sunt sigure și a combătut studiile false apărute pe internet potrivit cărora vaccinurile ar provoca autism. 

„Există copii care sunt vaccinați care fac autism, așa cum există copii care nu sunt vaccinați și fac autism. (...) Nu există o cauză între cele două. Se pare că există o cauză care se transmite genetic și care generează autism”, a insistat vicepreşedintele Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Alexiu a transmis un avertisment privind locul în care se efectuează vaccinul. „Copiii NU se vaccinează la domiciliu”, ci in instituțiile medicale, a precizat medicul. 

Există copii nevaccinabili?

Da, există. Sunt listate cauzele în documente internaționale. De exemplu, vaccinul BCG nu se poate face la copii născuți din mame HIV pozitiv. Există contraindicații la vaccinare, de aceea trebuie să ne vaccinăm noi, toți, cei care putem să o facem. 

Când oamenii nu pot fi protejați de vaccinuri, noi trebuie să îi protejăm, de aceea trebuie să ne vaccinăm cu toții, ca să nu transmitem boala, a explicat vicepreşedintele Societății Naţionale de Medicina Familiei

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

De la mituri şi adevăruri despre vaccinuri, demontarea principalelor legende şi cine e de vină pentru reizbucnirea epidemiei, joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Romania/.

Și premierul Sorin Grindeanu a avut o reacție dură, joi, în privința crizei vaccinurilor, după ce 23 de copii au murit din cauza epidemiei de rujeolă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a afirmat luni că are asigurări că dozele de vaccin pentru rujeolă vor fi în ţară săptămâna viitoare

Conform ultimelor date raportate la începutul lunii aprilie de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a bolilor transmisibile, din luna septembrie au fost raportate peste 4.000 de cazuri de rujeolă. 

Citiți și În plină criză de rujeolă, vaccinul pleacă la export

Săptămâna mondială a imunizării

Săptămâna mondială a imunizării coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se desfășoară, în 2017, în perioada 24-30 aprilie și are drept scop sensibilizarea publică cu privire la importanța vaccinării complete pe tot parcursul vieții și pe rolul imunizării în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în 2030, indică portalul de internet al Organizației Mondiale a Sănătății.

"Vaccinurile sunt benefice" reprezintă tema globală a campaniei din 2017. Creșterea gradului de vaccinare în toate grupurile de populație este considerată esențială. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere semnificativă a cazurilor de boală și a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Săptămâna mondială a imunizării, desfășurată în ultima săptămână a lunii aprilie, în fiecare an, promovează utilizarea vaccinurilor pentru a proteja persoanele de toate vârstele împotriva bolilor. Imunizarea salvează milioane de vieți și este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai reușite și rentabile intervenții în sănătate din lume. Conform datelor OMS, la nivel mondial există încă 19,4 milioane de copii nevaccinați.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în cursul anului 2015, 116 milioane de copii din întreaga lume au primit trei doze de vaccin difteric-tetanos-tuse convulsivă. Aproximativ 85% din copiii la nivel mondial au primit o doză de vaccin rujeolic în primul lor an de viață prin serviciile de sănătate, față de 73% în anul 2000. Cazurile de poliomielită au scăzut cu peste 99% din 1988. În prezent, doar trei țări (Afganistan, Nigeria și Pakistan) rămân polio-endemice, potrivit www.who.int.

Vaccinurile au prevenit decesul a cel puțin 10 milioane de persoane între 2010 — 2015 și multe alte milioane de vieți au fost protejate împotriva bolilor, indică OMS. În fiecare an, imunizarea ajută la evitarea a circa 2-3 milioane de decese provocate de difterie, tuse convulsivă și rujeolă.

La nivel european Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o inițiativă regională coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS și implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Scopul SEV 2017 este de a crește gradul de conștientizare al populației în privința importanței vaccinării, și de a crește gradul acoperire vaccinală, accentul fiind pus pe activitățile destinate populațiilor vulnerabile.

În România, în perioada 24-30 aprilie, sub sloganul "Prevenire. Protecție. Vaccinare.", se vor derula activități de informare și implicare a publicului țintă, precum și de abordare a provocărilor legate de vaccinare. De asemenea, vor fi organizate puncte și sesiuni de vaccinare accesibile comunităților cu risc. 

Printre evenimentele organizate cu acest prilej, se numără conferința ''Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de numere.' Conferința va fi organizată sub Înaltul Patronaj al Guvernului României de către Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României și Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților și Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS recomandă pentru a crește nivelul de imunizare al populației alocarea de resurse suplimentare, integrarea programelor de imunizare în serviciile de bază din domeniul sănătății, întărirea sistemului de sănătate, în special în țările sărace, precum și asigurarea unor controale adecvate.


 

 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close