Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vaccinul antigripal apare când nu mai e nevoie. O mare parte din cele un milion de doze ar putea fi distruse

Vaccinul antigripal apare când nu mai e nevoie. O mare parte din cele un milion de doze ar putea fi distruse

Vaccinul antigripal apare când nu mai e nevoie. O mare parte din cele un milion de doze ar putea fi distruse
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    04 Dec 2017   •   09:36

După luni de întârziere, vaccinul antigripal ar putea fi găsit în cabinetele medicilor de familie în următoarele zile. 

Doar că mulţi români nu au mai aşteptat şi l-au cumpărat deja, din farmacii. Aşa că o bună parte din cele un milion de doze, pentru care statul a plătit 11 milioane de lei, ar putea fi distruse, pentru că nu va mai folosi nimănui.

Campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu la mijlocul lunii noiembrie. Cele 19.000 de doze trimise în teritoriu nu au ajuns nici măcar pentru persoanele cu risc, angajaţii din spitale şi pacienţii cu boli cronice. 

”În momentul în care apare circulaţia virusului, pot să apară cazuri de gripă imediat şi-atunci i-am sfătuit pe pacienţi să se vaccineze, mai ales pe cei care sunt în grupele de risc”, spune Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii de Medicină a Familiei.

Preţul unui vaccin variază de la 25 la 60 de lei, în funcţie de numărul tulpinilor pe care le acoperă. 

Ministerul Sănătăţii a promis iniţial că la începutul lunii noiembrie vor exista dozele. Acum, anunţă un alt termen.

”Am transmis deja furnizorului repartiţia acestor doze pentru fiecare Direcţie de Sănătate Publică, astfel încât săptămâna viitoare furnizorul va livra direct Direcţiilor de Sănătate Publică acest vaccin”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Ar putea fi însă prea târziu, pentru că mulţi au ales să se vaccineze pe banii lor. Pentru a-şi recupera paguba, ministerul ar putea să-i pună pe medici să plătească dozele cerute şi neadministrate.

Anul trecut au fost înregistrate 27 de decese cauzate de gripă, iar specialiştii avertizează că ne aşteaptă un sezon mult mai greu decât în 2016.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close