Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prof. dr. Vlad Ciurea: "Am făcut experimente. Asta îi ajută pe bolnavi să se recupereze mai repede, se produce un fenomen de fericire"

Prof. dr. Vlad Ciurea: "Am făcut experimente. Asta îi ajută pe bolnavi să se recupereze mai repede, se produce un fenomen de fericire"

Nu mai ascultaţi ştiri negative, pentru că nu face bine sistemului nervos, dar deschideţi muzica aceea care vă place, pentru a fi fericiţi, este îndemnul unui renumit neurochirurg.

Prof. dr. Vlad Ciurea: "Am făcut experimente. Asta îi ajută pe bolnavi să se recupereze mai repede, se produce un fenomen de fericire"
Sursa foto: pixabay.com/Antena3 CNN
de Georgiana Adam    |    01 Oct 2022   •   18:00

"Închideţi ştirile care sunt negative, închideţi tot ce influenţează negativ sistemul nervos, deschideţi muzica pe toate canalele şi veţi fi fericiţi" - este îndemnul neurochirurgului Vlad Ciurea, de 1 octombrie, Ziua internaţională a muzicii, potrivit agerpres.ro.

Renumitul medic spune că muzica ne influenţează total, face parte din fiinţa noastră.

"Muzica ne influenţează total. Muzica nu face parte din neuroştiinţe, adică din neurochirurgie sau neurologie. Muzica face parte din cu totul altceva, face parte din fiinţa noastră.

Datorită acestei muzici, impactul pe care îl primim prin sistemul auditiv se difuzează în întreg creierul şi are loc o emulaţie, o infuziune a tuturor centrilor nervoşi.

De ce e bine să le punem copiilor muzică încă din burta mamei

Staţi undeva sub o cupolă de muzică, poate să fie la o filarmonică, într-un amfiteatru deosebit, într-o biserică, uitaţi-vă în sus, uitaţi-vă în jos şi, în cadrul muzicii care se percepe, vă transformă într-o mişcare cerebrală cu totul deosebită şi începeţi să plutiţi, intraţi într-o transă.

De ce se produce această transă? Pentru că muzica deschide foarte mulţi centri nervoşi.

Centrii nervoşi, ca nişte luminiţe, încep să se conecteze între ei şi dintr-odată se produce o deschidere a unor căi pe care noi nu le avem percepute în faţa noastră şi încep să se deschidă treptat, treptat", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, membru onorific al Academiei Române.

Întrebat ce fele de muzică este indicat să ascultăm, neurochirugul vine cu o serie de recomandări.

Vlad Ciurea: "S-a constatat, pe RMN, că muzica lui Mozart deschide foarte mulţi centri nervoşi"

"Rămâneţi pe muzică, muzică frumoasă, cea care vă place. S-a constatat că muzica lui Mozart deschide foarte mulţi centri nervoşi, element esenţial care s-a dovedit pe bază de RMN funcţional.

De ce Mozart şi de ce nu Beethoven sau Bach, nu ştiu să explic exact. Dar muzica lui Mozart este frumoasă, te face să pluteşti", apreciază medicul.

Profesorul Vlad Ciurea aminteşte de rolul major pe care muzica îl joacă în evoluţia unei persoane încă din perioada intrauterină, dar şi în timpul copilăriei.

"S-a dovedit că muzica este un element esenţial pentru copilaşul ăla care se află în burtica mamei şi aşteaptă să-l aducă barza în această frumoasă lume şi în această frumoasă ţară numită România.

Această burtică în care este - copilaşul se plimbă, se dă peste cap, se joacă, are o anumită viaţă. Noi îi spunem viaţă intrauterină. Daţi-i să asculte muzică.

Daţi-i, pentru că îi dezvoltă centrii nervoşi încă din burtica mamei şi atunci când vine barza va fi un copil deştept şi frumos în această lume frumoasă (...)!", este sfatul neurochirurgului.

Bolnavii se recuperează mai repede dacă ascultă muzică

Muzica are un impact pozitiv şi asupra bolnavilor, astfel că aceştia se pot recupa mai bine.

"De aceea le pun şi căşti'', ne dezvăluie medicul. "Am făcut şi anumite experimente, pe care le-am şi publicat, în care pacienţilor în comă le-am pus şi muzică, muzica ce le place lor.

Am avut pacienţi preoţi aflaţi în stare de comă din cauza diferitelor afecţiuni. Le-am pus căştile, psalmi şi cântece bisericeşti. Îi înviorează. Se vede pe faţa lor că dintr-odată se produce un fenomen de fericire. Muzica face această ridicare a funcţiilor cerebrale", a afirmat acesta.

"Închideţi breaking news-urile, închideţi ştirile care sunt negative, închideţi tot ce influenţează negativ sistemul nervos, deschideţi muzica pe toate canalele şi veţi fi fericiţi", recomandă renumitul medic.

×
Subiecte în articol: muzica Vlad Ciurea creier
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close