Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce se ascunde, de fapt, în spatele vopselei de ouă din supermarket

Ce se ascunde, de fapt, în spatele vopselei de ouă din supermarket

În timpul Sărbătorilor Pascale, ouăle colorate sunt un element important al tradiției românești. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă vopseaua comercializată în supermarketuri ne pune sau nu viaţa în pericol.

Ce se ascunde, de fapt, în spatele vopselei de ouă din supermarket
Sursa foto: Getty Images I alvarez
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2023   •   19:54

În apropierea sărbătorilor de Paște, gospodinele își pregătesc cu atenție toate detaliile pentru masa festivă la care se vor reuni cu rudele pentru a ciocni ouă.

Însă, înainte de a alege vopseaua pentru ouăle de Paște, este important să fim conștienți de conținutul său și să evităm substanțele toxice.

Un studiu realizat de Info Cons a arătat că una din trei tipuri de vopsea de ouă conține între opt și zece E-uri.

De asemenea, unii comercianți vând vopsea tipografică de colorat ouăle de Paște care poate fi foarte periculoasă deoarece conține o cantitate mare de plumb.

Citește și: Program Lidl de Paște 2023. Cum vor funcționa magazinele din toată țara

Aceste substanțe pot fi ingerate direct de pe coaja oului și pot fi dăunătoare organismului.

Printre substanțele dăunătoare se numără 11 coloranți alimentari, trei conservanți alimentari, doi corectori de aciditate, doi agenți de îngroșare, un acidifiant, un agent de umezire și un stabilizator, iar unele dintre ele conțin un colorant roșu toxic numit Azorubina sau E122 care este interzis în SUA, Japonia, Suedia și Norvegia.

În schimb, pentru a vopsi ouăle în mod natural putem folosi foi de ceapă sau sfeclă pentru culoarea roz sau roșie, morcovul și coji de citrice pentru galben sau portocaliu, frunze de varză roșie pentru culoarea albastră și frunze de nuc sau spanac pentru culoarea verde.

De asemenea, este important să știm că oul fiert tare poate duce la indigestie și se digeră în trei ore, în timp ce un ou fiert moale se digeră în doar 5 minute.

Este recomandat să păstrăm ouăle la frigider pentru maximum cinci zile și să nu consumăm mai mult de două ouă pe zi în perioada de Paște.

×
Subiecte în articol: Paste mâncarea de Paște vopsea de ouă
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close