Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ziua Mondială împotriva Cancerului. Testul online de depistare a persoanelor cu risc

Ziua Mondială împotriva Cancerului. Testul online de depistare a persoanelor cu risc

Ziua Mondială împotriva Cancerului este marcată, în fiecare an, pe 4 februarie, iar scopul este de a creşte gradul de conştientizare a cancerului şi pentru a încuraja prevenirea, detectarea şi tratamentul.

Ziua Mondială împotriva Cancerului. Testul online de depistare a persoanelor cu risc
04 Feb 2020   •   10:41

Ziua Mondială contra Cancerului a fost fondată de Union for International Cancer Control (Uniunea Internaţională de Control al Cancerului) pentru a sprijini obiectivele Declaraţiei de la World Cancer.

Scopul principal al acestei zile este de a reduce în mod semnificativ boala şi decesul cauzate de cancer.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) au lansat un test online prin care orice persoană poate afla dacă se află în categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi.

Testul este disponibil online şi poate fi accesat AICI.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar 75% dintre acestea în stadii avansate, când opţiunile terapeutice sunt limitate.

Peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2018 din cauza acestei afecţiuni.

Tot statisticile arată că 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie, lipsa cunoştinţelor despre sănătate, teama de diagnostic, relaţia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale, fiind câţiva dintre factorii care determină neprezentarea la medicul de familie.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close