x close

Leguma preferată de români s-a scumpit cu 30%

14 Noi 2018   •   21:39
Leguma preferată de români s-a scumpit cu 30%

După șase luni consecutive, în care scumpirile din România au fost cele mai mari din toată Europa, ne pregătim de o toamnă şi mai grea. Adevărul reiese din raportul INS pe inflaţie care arată că dacă la Crăciunul trecut cumpăram, în medie şase cartofi cu un leu. Azi mai luăm doar patru cu aceeaşi sumă.

Leguma vedetă a meselor de la noi s-a scumpit cu 30% în magazine, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că există riscul să avem curând majorări de preţuri şi la pâine. Recolta de cartofi de anul acesta este mai mică decât erau aşteptările pieţei.

Cartofii sunt unul dintre stâlpii mesei românului obişnuit, pe lângă pâine. O familie mănâncă, în medie, 9 kilograme de cartofi pe lună, potrivit unui studiu despre coşul de consum pentru un trai decent. Dacă de Crăciunul trecut aveam trei cartofi pentru o porţie, acum reduc porţia la doi cartofi fără o felie, dacă vreau să dau aceeaşi bani pe farfuria mea de cartofi pai.

Scumpirea este influenţată şi de recolta proastă din Europa, care, potrivit datelor Băncii Naţionale, influenţează mult şi piaţa de la noi, scrie stirileprotv.ro


 

Citeşte mai multe despre:

scumpiri
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati