Antena 3 CNN Actualitate Şoseaua din România care a cucerit inimile românilor. Transalpina și Transfăgărășan au căzut pe locul doi

Şoseaua din România care a cucerit inimile românilor. Transalpina și Transfăgărășan au căzut pe locul doi

Pe drumul județean 107T, Măguri Răcătău – Mărișel, turiştii sunt întâmpinați cu peisaje de poveste care pot rivaliza cu Transalpina și Transfăgărășan.

Şoseaua din România care a cucerit inimile românilor. Transalpina și Transfăgărășan au căzut pe locul doi
Sursa foto: Facebook bluedot.ro
de Claudia Popovici    |    04 Noi 2022   •   18:09

În această perioadă natura ne oferă un spectacol al culorilor într-un peisaj de vis, în inima Munților Gilău.

Vorbim de drumul județean 107T, Măguri Răcătău – Mărișel, acolo unde toamna și-a așternut culorile desprinse din file de poveste.

Satul Mărișel a fost înfiinţat în decursul secolului al XVIII-lea, de către moţii plecaţi din Munţii Abrudului, iar în timp s-au păstrat povești la granița între istorie și legende.

Mărișelul se învecinează la sud cu comuna Măguri-Răcătău (granița fiind Defileul Răcătăului cunoscut și sub numele de Împărăția lui Zamolxe), la nord cu comuna Râșca, la est cu comuna Gilău, iar la vest cu comuna Beliș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Feerie de toamnă în Apuseni. Satele din Cluj binecuvântate cu peisaje de poveste

De sus, imaginile surprinse cu drona de bluedot.ro par cu adevărat magice.

Satul Mărişel este o așezare rurală unde gospodăriile sunt răsfirate în lungul văilor și drumurilor și pe culmile domoale, ca în zonele de deal.

Formele cele mai înalte de relief sunt Dealul Fântânele (1.341 m), Dealul Copcei (1.289 m) și Dealul Arsuri (1.238 m).

Comuna este așezată pe un platou înalt, la o altitudine de 1150-1250m.

Relieful are suprafețe ușor ondulate și culmi rotunjite, dar în partea de nord și de sud sunt și văi adânci, cu versanți abrupți, cu ape repezi și baraje în miniatură, notează stiridecluj.ro

De cealaltă parte comuna Măguri Răcătău este situată pe valea Someșului Rece, într-o zonă deosebit de pitorească.

Măguri Răcătău datează din anul 1724 și este formată din trei sate: cel cu același nume, Măguri Răcătău care se află în sufletul comunei, al doilea intitulat Măguri și cel din urmă sat, Muntele Rece.

Este cea mai întinsă din județ și este formată din trei sate: Măguri-Răcătău, Măguri și Muntele Rece, fiecare formate la rândul lor din numeroase cătune.

Zona este compusă din rezervații naturale protejate, dar și numeroase trasee care încântă turiștii iubitori de natură și mișcare. Aici regăsim Cheile Dumitresei, un sector complex de chei sălbatice de pe o porțiune a râului Dumitreasa, dar și Defileul Someșului Rece, perfect pentru alpiniști, zonă protejată de lege.

×
Subiecte în articol: transalpina Transfăgărășan
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close