Antena 3 CNN Actualitate Subiectiv. Cum au falsificat procurorii o stenogramă

Subiectiv. Cum au falsificat procurorii o stenogramă

06 Mai 2015   •   20:58
Lumea Justitiei (luju.ro) a intrat în posesia unor probe care demonstrează că anchetatori din DNA au avut interes, în 2010, să îl ocolească pe ex-procurorul Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruţa Kovesi.

Stenograma unei interceptari audio, reprezentând discuţii purtate în august-octombrie 2010 între procurorul infractor Florin Apostu (pe atunci prim-procuror al PJ Sibiu) şi fostul procuror Ioan Lascu - tatăl Laurei Kovesi (pe atunci Procuror General al României) - a fost falsificată grosolan. Prin omisiune, o serie de pasaje cheie ale discuţiei în care se rosteau cuvintele "recurs în interesul legii" au fost ascunse în stenograma cu menţiunea "neinteligibil".

Un "Recurs în Interesul Legii" (RIL) poate fi promovat doar de Procurorul General al României, aceasta fiind, în opinia noastră, explicaţia pentru care din stenograma s-a eliminat sintagma "recurs in interesul legii". Din înregistrarea audio pe care Lumeajustitiei.ro o prezintă la finalul articolului se aude extrem de clar ceea ce anchetatorii pretindeau că este "neinteligibil".

Precizăm că, în acest dosar, ex-prim-procurorul Florin Apostu şi afaceristul Ilie Carabulea, patronul firmei Atlasib, au fost trimişi în judecată şi condamnaţi definitiv la câte 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă pe lângă Procurorul General al României de la acea dată, Laura Codruţa Kovesi.

În rechizitoriul întocmit de procurorul Liana Boer, şefa serviciului DNA Alba, şi verificat de Lucian Papici, s-a pretins că Ioan Lascu, tatăl lui Kovesi, care a fost interceptat cum îi spunea infractorului Florin Apostu să ducă memoriul pentru RIL la fii-sa la cabinet, nu s-ar face vinovat de nicio faptă de corupţie pe motiv ca ar fi indicat infractorilor "să procedeze la redactarea unui memoriu scris adresat Procurorului General al României - demers la care acesta era îndreptăţit, de altfel, ca orice cetăţean al României" şi că, indicând o procedură legală, tatal lui Kovesi nu ar fi săvârşit vreo infracţiune.

"Te poţi întreba dacă pot exista scăpări d-astea şi în alte cazuri şi dacă nu cumva pasajele care lipsesc ar putea să ducă la condamnări şi, dacă ele ar fi fost prezente, nu ar fi putut fi condamnată persoana respectivă. Adică dacă nu cumva există şi cazuri în care se schimbă contextul", a comentat Răzvan Dumitrescu în emisiunea Subiectiv.

×

ȘTIRI

Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmeaza după intrarea în vigoare a embargoului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close