Antena 3 CNN Actualitate Agenţia Naţională Antidrog: 82% dintre elevii români consumă alcool! Tinerii încep sa bea de la 13 ani sau chiar mai devreme

Agenţia Naţională Antidrog: 82% dintre elevii români consumă alcool! Tinerii încep sa bea de la 13 ani sau chiar mai devreme

Tinerii români ajung să bea alcool în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme, arată un studiu privind consumul de alcool, tutun şi droguri făcut de Agenţia Naţională Antidrog în şcoli. Psihologi dar și medici toxicologi susțin că acest obicei le poate afecta adolescenților memoria și comportamentul.

Agenţia Naţională Antidrog: 82% dintre elevii români consumă alcool! Tinerii încep sa bea de la 13 ani sau chiar mai devreme
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    02 Feb 2021   •   21:30

82% dintre elevii români consumă alcool, potrivit studiului ESPAD. Dintre aceștia, 7 procente au recunoscut că s-au intoxicat cu alcool. Un obicei despre care medicii specialiștii spun că poate avea urmări grave, potrivit stiri.tvr.ro.

Se pare că tinerii din România încep să bea alcool în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme. La o vârstă mult mai mică decât media europeană.

Psihologii cred că de vină sunt sărăcia, teribilismului și accesul facil la astfel de produse dar și prețul mic al băuturilor alcoolice, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.

Potrivit raportului, România depășește de două ori media europeană la consumul zilnic de tutun. Mai exact, 5% din elevii români fumează, față de media europeană de aproape 3 procente.

În cadrul studiului ESPAD au fost chestionați 3764 de elevi din România cu vârste peste 16 ani.

România, fruntașă la consumul de alcool. Ce băuturi preferă românii

România a avut în 2019 cele mai mici prețuri din UE la băuturile alcoolice, fie că este vorba de vin, bere sau băuturi spirtoase. În ţara noastră, băutura a fost de peste două ori mai ieftină faţă de Finlanda, care se află la polul opus, arată un studiu Eurostat.

România ocupă locul 5 în topul țărilor în care alocoolul se consumă în cantităţi excesive, după statele nordice. Totodată, peste 25% din alcoolul produs în țara noastră este nefiscalizat, produs în gospodării în afara unui regim de control, arată datele Reveal Marketing Research.

Țara noastră a avut cele mai scăzute prețuri la băuturile alcoolice și este urmată de Bulgaria și Ungaria. In ceea ce privesc preferințele romanilor în materie de băuturi alcoolice, aproape o treime preferă berea. Pe locul 2 este vinul, ales de 1 din 5 romani.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close