Antena 3 CNN Actualitate Ce conţine, de fapt, ultima ofertă a Guvernului pe care profesorii aflaţi în grevă generală au refuzat-o

Ce conţine, de fapt, ultima ofertă a Guvernului pe care profesorii aflaţi în grevă generală au refuzat-o

Sindicaliştii din Educaţie au refuzat şi ultima ofertă pe care Guvernul a făcut-o profesorilor aflaţi în grevă generală, asta după ce guvernanţii i-au anunţat că este ultima şi cea mai bună ofertă pe care o pot primi.

de Georgiana Adam    |    01 Iun 2023   •   07:43

Astăzi, Guvernul urmează să aibă o şedinţă extraordinară în care va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea salariilor pentru profesori, adică ultima ofertă pe care profesorii au refuzat-o.

În ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi adoptată astăzi se arată o creştere de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic şi 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, cu menţiunea că aceste sume reprezintă un avans din viitoarea Lege a Salarizării. Legea Salarizării prevede un salariu pentru debutanţi de aproximativ 4.000 de lei net salariu mediu pe ţară, o creştere în 2024 de 40% şi apoi alte creşteri etapizate în următorii trei ani.

În ceea ce priveşte ultima ofertă a Guvernului pentru profesorii aflaţi în grevă generală, majorarea de 1.000 de lei brut începând din această lună, respectiv iunie 2023, ar însemna o creştere de 25% pentru debutanţii din preuniversitar. În realitate, pentru ei, creşterea ar fi de 600 de lei net.

Având în vedere salariul mediu brut, care este de 7.313 lei, un plus de 1.000 de lei ar însemna o creştere de 14%.

În învăţământul preuniversitar, unde salariul mediu brut este de 6.550 de lei, creşterea ar fi de 15%, iar în mediul universitar, unde salariul mediu brut este de 7.400 de lei, creştere ar fi de 13,5%, notează stiripesurse.ro.

Descarcă aici toate creşterile de salarii din sistemul de învăţământ

Între timp, 1,6 milioane de români muncesc şi trăiesc pe un salariu minim de 3.000 de lei brut, adică 1.850 de lei net.

×
Subiecte în articol: grevă profesori
Parteneri
Trei zile cu trei anotimpuri în România. Temperaturile scad drastic
x close