Antena 3 CNN Actualitate Un celebru medic a murit după ce s-a infectat în spital cu COVID-19. Realizase în România primul transplant de măduvă

Un celebru medic a murit după ce s-a infectat în spital cu COVID-19. Realizase în România primul transplant de măduvă

Doctorul Benedek Istvan a realizat numeroase premiere naţionale în domeniul medical, printre care şi primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară. El a murit după ce a luat virusul COVID-19 în secția clinică de Hematologie a Spitalului de Urgență din Târgu Mureş.

Un celebru medic a murit după ce s-a infectat în spital cu COVID-19. Realizase în România primul transplant de măduvă
de Claudia Popovici    |    02 Sep 2020   •   13:30

În luna august, la secția clinică de Hematologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş au fost depistate pozitiv cu coronavirus 11 cadre medicale, printre care şi doctorul Benedek István. Acesta a fost internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş unde a urmat un tratament. Conducerea spitalului a făcut anunţul că marţi medicul s-a stins din viaţă. Urma să împlinească 72 de ani în luna octombrie.

Benedek Istvan este medicul care a realizat primul transplant de măduvă din România. Se întâmpla în luna septembrie 2001, iar în 2003 a efectuat primele transplanturi la bolnavi cu leucemie acută.

Sub conducerea sa, în calitate de şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului de Urgenţă Mureş, a fost înfiinţat în 2001, Compartimentul de Transplant Medular. Aici s-au efectuat operaţii de transplant autolog cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.

În luna august 2013, la Târgu Mureş a realizat şi primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit.

În 1999, Benedek Istvan a fost cel care a pus bazele Centrului de Transplant de măduvă din Târgu Mureș – insituție medicală care este membru în Comisia Europeană de Transplant Medular din 2002.

×
Subiecte în articol: medic Benedek Istvan
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close