Ziua Maghiarilor, nelipsită de incidente: Noua Dreaptă a organizat un marş în amintirea lui Avram Iancu

15 Mar 2009   •   21:12
Ziua Maghiarilor, nelipsită de incidente: Noua Dreaptă a organizat un marş în amintirea lui Avram Iancu Maghiari

Liderii UDMR s-au arătat încrezători în ceea ce priveşte obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Ei au participat la manifestaţiile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

La Cluj a fost organizată în paralel şi o manifestaţie a organizaţiei Noua Dreapta. Sute de agenţi de ordine au fost mobilizaţi în punctele principale, dar manifestările nu s-au soldat cu incidente, ca în alţi ani.

Aproape 3.000 de oameni au participat la manifestările de la Cristuru Secuiesc, dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Liderii UDMR au rostit discursuri în care s-au arătat încrezători în ceea ce priveşte intenţia lor de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Preşedintele UDMR, Marko Bela, le-a spus maghiarilor că, dacă vor fi uniţi, cuvântul românesc "niciodată", în maghiară va însemna "în curând". Liderul maghiar făcea astfel referire la declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat că niciodată nu va fi autonomie teritorială în România.

Şi la Cluj-Napoca, peste 200 de maghiari s-au adunat la catedrala Catolică din centrul oraşului, unde a avut loc o slujbă religioasă. Apoi aceştia au depus coroane la placa comemorativă a poetului Petofi Şandor.

În paralel cu manifestarea maghiarilor, alţi peste 200 de membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Noua Dreaptă au organizat un marş în amintirea lui Avram Iancu, urmat de o depunere de coroane.

Aproximativ 100 de maghiari s-au strans şi în Parcul Libertăţii, din Oradea, pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Atât preşeditele ţării, Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au ţinut să transmită mesaje de felicitare cetăţenilor români de etnie maghiară cu ocazia zilei de 15 martie.

Antena 3

x close