Belgia. Poliţiştii nevăzători, noua armă împotriva infractorilor

03 Ian 2008   •   12:30
Belgia. Poliţiştii nevăzători, noua armă împotriva infractorilor
Poliţia belgiană are o nouă armă împotriva infractorilor, poliţiştii orbi. Aceştia au simţul auzului foarte bine dezvoltat şi şi-au demonstrat deja calităţile, depistând indicii pe care colegii lor nu le văzuseră iniţial. Sascha Von Loo poate să identifice un număr de telefon doar auzind tonul specific fiecărei taste, poate identifica tipul clădirii din care vorbeşte cineva şi este foarte priceput în a depista accentul unei persoane.

"Orb fiind, am fost antrenat de la naştere pentru a recunoaşte vocile şi acordam o atenţie deosebită fundalului de pe care se vorbea", spune Sascha. Acesta are înmagazinată în minte o adevărată bibliotecă cu accentele oamenilor. Pe când lucra la un caz a identificat un suspect ca fiind albanez pe când colegii lui erau convinşi că acesta era marocan.

"Maşina suspectului avea microfoane instalate în prealabil iar conversaţia era ascultată, însă, a fost foarte greu pentru poliţişti pentru că automobilul era în mişcare şi avea şi radioul pornit. Eu am reuşit să înţeleg mult mai multe propoziţii din conversaţie decât au putut colegii mei", a spus Sascha. La început, noua brigadă a poliţiştilor orbi a fost tratată cu scepticism de către colegii lor însă, succesul înregistrat a schimbat opinia tuturor.

"Cred că oamenii sunt speriaţi de noi pentru că facem practic aceeaşi muncă ca şi o persoană normală, însă, nu am avut niciodată această şansă, până acum", a spus Ronald Andrianssens, un alt poliţist din brigada nou înfiinţată. Poliţiştii nevăzători îş cunosc, însă, limitele. Sascha îşi aminteşte de momentul când a fost la poligonul de trageri. "Nu am văzut, dar am simţit că cei din jurul meu erau destul de palizi."

Antena3.ro
x close