Castraveţii grenadă sau roşiile cu puf, cultivate în România în scopuri medicinale (VIDEO)

05 Sep 2010   •   23:46
Castraveţii grenadă sau roşiile cu puf, cultivate în România în scopuri medicinale (VIDEO) Foto: Observator

Castraveţi grenadă, pepeni cu aromă de coniac sau roşie cu puf. Sunt câteva dintre produsele pe care românii le vor putea cultiva, pe viitor, în propriile gradini. După o muncă de cercetare de zece ani, câteva sere experimentale din Buzău sunt gata să lanseze pe piaţă soiurile bizare de legume.

Nu sunt de mâncare. Deocamdată. Fructele cu aspect şi gust ciudate sunt studiate şi crescute încă în sere experimentale. Vor ajunge şi în pieţe, spun specialiştii. Iar efectele lor benefice se vor vedea mai ales în medicină.

Iar în limbaj popular, castravetele care explodează.

În sera doctorului Costel Vânătoru mai găsim castravetele grenadă sau ţepos. Seminţele au fost aduse din America Latină şi din Asia iar, de peste un deceniu, încearcă să le încrucişeze cu soiuri locale. Aşa se dezvoltă castravetele grenadă. Nu va fi, însă, bun şi de mâncat.

În schimb, castravetele fără clorofilă va fi folosit în cosmetică. Poate cea mai aşteptată realizare a cercetătorilor e pepenele galben, cu aromă de coniac sau vanilie. Pare să-şi găsească repede cumpărători.

Ciudatele legume şi fructe nu se mai găsesc nicăieri în lume. Iar cercetătorii vor să le omologheze cât de curând.Observator

x close