Catedrala din Copenhaga a fost "incendiată"

06 Sep 2007   •   10:54
Catedrala din Copenhaga a fost "incendiată"
Bolţile catedralei din Copenhaga sunt „incendiate” de o originală operă de artă. Manifestarea comemorează un bombardament devastator din 1807. Daneza Thyra Hilden şi argentinianul Pio Diaz au creat primul lor „incendiu” video la Roma, cu aproape doi ani în urmă. Ei au fost invitaţi acum să „înflăcăreze” bolţile şi altarul catedralei din Copenhaga, la împlinirea a 200 de ani de la un bombardament care a devastat oraşul. Catedrala a fost atunci distrusă şi apoi reconstruită în actuala formă. Cei doi artişti susţin că opera lor este menită să pună câteva întrebări provocatoare.

Flăcările de pe bolta catedralei sunt, de asemenea, o aluzie la arderea drapelului danez în unele ţări musulmane, după apariţia caricaturilor lui Mahomed într-un ziar din Danemarca. Autorii spun că mesajul operei lor este diferit.

Preoţii sunt bucuroşi să găzduiască insolita operă de artă, mai ales că, de obicei, în catedrală nu mai intră prea mulţi credincioşi.

Expoziţia de la Copenhaga se va închide, simbolic, la 11 septembrie. Artiştii au deja programate „incendii” asemănătoare în alte capitale europene.

Antena 3
x close