Ce înseamnă, de fapt, ”boala lui Calache”. Sigur ai auzit expresia, dar n-ai știut care e explicația ei

22 Iul 2020   •   14:52
Ce înseamnă, de fapt, ”boala lui Calache”. Sigur ai auzit expresia, dar n-ai știut care e explicația ei Pixabay.com

Românii folosesc adesea expresii amuzante, vechi, cu legende. Multe dintre expresiile românești au originea necunoscută, însă sunt câteva cu o explicație în spate.

”Boala lui Calache” este o expresie veche, folosită de mulți români. Există chiar și o legendă istorică despre originea acestei expresii.

Cine a fost Calache

Un hangiu numit Mihalache, care  a trăit în secolul XVII, s-a îmbogățit și a devenit mare boier la vremea aia. Mihalache și-a făcut atunci conac, având rol de Jupân. Doi copii avea Mihalache. Calache era favoritul familiei. Nu era el prea vrednic, spune legenda. Lui Calache îi plăcea să doarmă mult, să mănânce bine și să bea.

Calache era fiul lui Mihalache, mare boier în secolul XVII

Boierul Mihalache își dorea cu ardoare ca fiul său, Calache, să fie promovat în scaun domnesc. După ani de zile de eforturi, boierii au hotărât să-l accepte la conducerea țării.

Calache și-a sabotat singur scaunul. Nu a fost confirmat ca și domn și s-a întors la Mihalache. Potrivit elegendei, în conacele boierilor de la acea vreme se auzea apoi adesea despre ”boala lui Calache”.

Cine avea ”boala lui Calache”

Stăpânii secolului XVII ar fi suferit de ”boala lui Calache”, potrivit legendei. Boierii de atunci mâncau, beau și dormeau. Și atât.

”Boala lui Calache” se poate traduce în prezent prin descrierea faptului că cineva este foarte leneș.

Parteneri
x close