China: Seminţe trimise în spaţiu pentru a cultiva legume-gigant (FOTO)

12 Mai 2008   •   12:34
China: Seminţe trimise în spaţiu pentru a cultiva legume-gigant <font color=red>(FOTO)</font>
Agricultorii chinezi cred că au găsit soluţia pentru criza alimentară mondială. Ei au cultivat nişte seminţe de fructe şi legume care au fost trimise în prealabil în spaţiu şi au orbitat în jurul Pământului timp de două săptamâni.

Academia de Stiinţe Agricole din Guangdong este gazda acestor experimente care datează încă din anii '80 şi încearcă să găsească soluţii pentru a hrăni o populaţie de peste 1.3 miliarde de persoane.

Seminţele ?spaţiale? au fost plantate în sere şi au dat naştere unor legume şi fructe gigant, care pot hrăni mai multe persoane decât în mod normal şi este posibil să conţină şi mai mulţi nutrienţi decât legumele normale, potrivit cercetătorilor. Nivelul vitaminei C, de exemplu, este de trei ori mai ridicat în aceste fructe.Cea mai recentă lansare a avut loc în 2006, când peste 2000 de seminţe au fost trimise în spaţiu pe satelitul Shijian 8. Cercetătorii admit faptul că nu pot încă să explice de ce timpul petrecut în spaţiu provoacă aceste efect asupra seminţelor. Ei cred că expunerea la radiaţiile cosmice şi microgravitaţia joacă un rol important în acest sens. Cu toate acestea, ei susţin că mutaţiile pe care le suferă legumele în spaţiu nu sunt dăunătoare oamenilor deoarece ele nu au loc la nivelul genelor, ci în înlănţuirea acestora.Occidentalii sunt însă sceptici în această privinţă, considerînd că un astfel de experiment nu aduce profituri suficiente care să justifice costurile ridicate.

Antena3.ro

x close