Creierul bărbatului "se luminează" dacă salariul lui este mai mare decât al colegului

23 Noi 2007   •   16:21
Creierul bărbatului "se luminează" dacă salariul lui este mai mare decât al colegului
Bărbaţii se simt mai bine când află că salariul lor este mai mare decât al colegilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat în revista Science şi preluat de BBC. Cercetătorii au descoperit că, starea de bine a unui bărbat depinde de cât de mult câştigă el faţă de colegul lui. Vestea că salariul lui este mai mare decât al colegului stimulează centrul recompensei din creier. 38 de perechi de voluntari au participat la studiu.

Aceştia au fost rugaţi să îndeplinească simultan aceeaşi sarcină simplă şi le-au fost promise recompense în cazul succesului. Ambii voluntari au fost rugaţi să estimeze numărul de puncte care apar pe un ecran. Un răspuns corect aducea o recompensă cuprinsă între 30 şi 120 de euro. Tuturor participanţilor li s-au comunicat rezultatele perechilor lor şi valoare recompensei primite de fiecare.

Cercetătorii au examinat circulaţia sangvină din creierul voluntarilor pe parcursul exeprimentului cu ajutorul unui tomograf cu rezonanţă magnetică. Centrul recompensei (situat în striatumul ventral) se activa de fiecare dată când un voluntar afla că perechea sa a primit o recompensă mai mică decât el, indică profesorul neurolog Bernd Weber, autorul studiului.

Cercetătorii au concluzionat că activarea centrului stimulării din creier la bărbaţi nu depinde de succesul personal, ci de cel al altora.

Antena3.ro

x close