Dispozitiv pentru scanare corporală, cu opt şoareci încorporaţi

de Antena3.ro    |    04 Feb 2011   •   09:37
Dispozitiv pentru scanare corporală, cu opt şoareci încorporaţi Foto: thekidswindow.co.uk

Oamenii de ştiinţă israelieni au creat un dipozitiv detector de bombe şi droguri, care, deşi arată ca un scaner corporal obişnuit, are în compenenţă câte opt şoarcei special antrenaţi, informează Telegraph.co.uk.

Potrivit cercetătorilor, rozătoarele "lucrează" în ture de câte patru ore şi sunt mult mai eficace decât câinii dresaţi special sau dispozitivele cu raze X. Cum funcţionează: pentru ca şoarecii să poată respira, aerul este pompat în cartuşele folosite o data la patru ore. Când aceştia încep să simtă miros de droguri, aleargă într-o cameră laterală a dispozitivului, unde activează o alarmă.

Unul din inventatorii detectorului, Eran Lumbroso, de la compania "Bio Explorers" a declarat că rozătoarele reacţionează la mirosul stupefiantelor exact ca la cel al inamicului, în cazul lor, pisicile.

"Este exact ca şi cum simt miros de pisică şi încearcă să evadeze. Această evadare reprezintă detectarea drogurilor", a declarat Lumbroso.

Dispozitiul a fost testat în 2010 pe 1.000 de israelieni într-un mall din Tel Aviv, când şoriceii au detectat 22 de persoane care aveau plantat intenţionat explozibil asupra lor.

Ideea ar putea dfi adoptată de mai mai multe aeroporturi, din cauza reclamaţiilor privind privarea de intimitate a clienţilor, cauzată de scanarea corporală obişnuită.

x close