Dovezi de canibalism în masă, descoperite într-un sit arheologic din Europa

06 Dec 2009   •   16:25
Dovezi de canibalism în masă, descoperite într-un sit arheologic din Europa

Arheologii au descoperit dovezi de canibalism în masă în cadrul unui cimitir vechi de 7.000 de ani din sud-vestul Germaniei, relatează jurnalul Antiquity, citat de BBC. Potrivit cercetătorilor aceste descoperiri oferă dovezi rare de canibalism în perioada neolitică timpurie.

Lângă localiltatea Herxheim aproximativ 500 de rămăşiţe umane se presupune că ar fi fost victime ale canibalsimului, după ce s-a descoperit că acestea nu mai aveau inimi. Printre ?rămăşiţele mutilate intenţionat? au fost găsite şi cele ale unor fetuşi, spun cercetătorii. La situl arheologic german au fost efectuate săpături mai întâi în 1996, şi apoi între 2005 şi 2008.

Bruno Boulestin, şeful echipei de arheologi de la Universitatea Bordeaux dn Franţa, a declarat, pentru BBC, că el şi colegii săi au descoperit faptul că rămăşiţele umane au fost mutilate intenţionat, ceea reprezintă o dovadă că ar fi vorba despre canibalilsm.

?În acest sit, am văzut lucruri asemănătoare şi la animale, iar acum şi la oameni?, a spus Boulestin. Însă şeful arheologilor a mai precizat că este greu de dovedti faptul că aceste oase au fost gătite în mod intenţionat. Unii cercetători au respins teoria canibalismului, sugerând că îndepărtarea organelor ar fi făcut parte dintr-un ritual specific înmormântării.

Însă Dr. Boulestin este sigur că rămăşiţele umane au fost ?mutilate intenţionat?, şi că există dovezi potrivit cărora multe dintre ele au fost chiar mestecate.

Perioada de la începutul Neoliticului a fost una în care agricultura începea să se răspândească în Europa Centrală, iar echipa este de părere că, pe continent, canibalismul a fost ceva cu totul ieşit din comun, şi ar fi survenit, probabil, în perioadele de foamete.

Antena3.ro

Parteneri
x close