Elefanţii pot auzi cu... picioarele

07 Iun 2007   •   10:13
Elefanţii pot auzi cu... picioarele
Elefanţii se servesc de picioare pentru a ?asculta? apelurile celorlalte turme, graţie vibraţiilor transmise de paşii semenilor lor, mai ales dacă este vorba de elefanţi pe care îi cunosc, indică un studiu publicat în ultimul număr al revistei New Scientist. Pachidermele sunt cunoscute deja pentru capacitatea de a comunica între ele la mai mulţi kilometri distanţă prin emiterea de sunete cu frecvenţă joasă.

O echipă de cercetători din California bănuia că vibraţiile generate în sol de turme în timpul deplasărilor lor le-ar permite elefanţilor să capteze semnale cu picioarele lor extrem de sensibile. Cercetătorii au avut ideea să înregistreze apeluri lansate de elefanţi pentru a-i alerta pe semenii lor în legătură cu prezenţa leilor în regiuni din Namibia şi Kenya.

Ei au izolat apoi semnalele emise prin vibraţiile la sol provenite de la aceste apeluri pentru a le retransmite în cazul unor turme de elefanţi adunate în jurul unor lacuri din Namibia. Elefanţii ?au reacţionat spectaculos, iniţial încremenind pe loc, apoi strângându-se în grupuri compacte, cu puii la mijloc?, potrivit New Scientist.

Cu cât elefanţii se aflau mai departe de locul de unde era transmis apelul, cu atât reacţionau mai puţin. Şi mai curios, elefanţii din Namibia nu au acordat prea multă atenţie alertelor emise de turme din Kenya, aparent pentru că nu erau familiarizaţi cu acestea.

Rompres

Parteneri
x close