Fructe de peste 3.000 de ani descoperite în Egipt

25 Sep 2007   •   11:48
Fructe de peste 3.000 de ani descoperite în Egipt
Opt coşuri pline cu fructe relativ bine conservate deşi vârsta lor estimată este de peste 3 milenii, au fost descoperite în deja legendarul mormânt al faraonului adolescent Tutankhamon, a anunţat luni Consiliul Suprem al Antichităţilor de la Cairo. O echipă de arheologi egipteni a descoperit aceste coşuri cu fructe în sala comorii din mormântul lui Tutankhamon, aflat în Valea Regilor.

Fructele făceau parte din ofrandele destinate faraonilor morţi. Coşurile în care se află fructele au înălţimea de 50 de centimetri. În acelaşi loc au mai fost descoperite alte 20 de coşuri cu înălţimea de 1 metru ce poartă pecetea regelui copil Toutankhamon şi în care s-e află alte ofrande menite să-l însoţească pe faraon în lumea de dincolo. Aceste coşuri vor fi desfăcute în zilele următoare.

Tutankhamon, ultimul faraon din dinastia sa, fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) si al reginei Kiya, facând parte din Noul Regat, Dinastia a XVII-a, numită şi Epoca de aur a faraonilor, a murit la vârsta adolescenţei, după ce a condus Egiptul între anii 1333 şi 1324 î.d.Hr.

Mormântul său, neatins de jefuitorii de comori, a fost descoperit în 1922 de arheologul britanic Howard Carter şi a devenit celebru pentru fabuloasa comoară pe care o ascundea.

Rompres
Parteneri
x close