Germania. Artă contemporană cu 1001 chinezi

15 Iun 2007   •   09:15
Germania. Artă contemporană cu 1001 chinezi
Oraşul german Kassel devine capitala mondială a artei contemporane cu ocazia expoziţiei Documenta, care are loc o dată la 5 ani. Actuala ediţie se deschide sâmbătă şi prezintă peste 500 de creaţii. Una din cele mai originale şi costisitoare opere este un happening, în cadrul căruia 1001 chinezi sunt urmăriţi cum se descurcă în mediul german. Expoziţia Documenta, întemeiată după cel de-al doilea război mondial, a ajuns la a douăsprezecea ediţie. Directorii manifestării doresc să se adreseze în primul rând publicului larg, şi nu specialiştilor. Rămâne de văzut cum va reacţiona publicul la propunerea chinezului Ai Weiwei. Acesta a invitat la Kassel o mie de compatrioţi din toate provinciile ţării şi toate categoriile sociale. Veniţi în grupuri de câte 200, chinezii vor petrece câteva săptămâni în oraş, fără nicio obligaţie, iar artistul va înregistra interacţiunea lor cu mediul german. Rezultatul - o operă de artă intitulată ?Basm?.

Chinezii vor dormi într-o fostă hală industrială, iar mâncarea le va fi gătită... chiar de artist, dar, cu toate acestea, proiectul este cel mai costisitor din expoziţie: peste 3 milioane de euro. Un alt artist asiatic, thailandezul Sakarin Krue, şi-a adus şi el câţiva compatrioţi la Kassel, dar i-a pus la muncă: ei au amenajat un teren cultivat cu orez în parcul castelului local.

Printre celelalte exponate se numără un carusel, o barcă din cele folosite de emigranţii ilegali şi o uriaşă tapiserie la care au lucrat tot asiatici. Dar publicul ar putea fi interesat mai ales de restaurantul unui celebru maestru bucătar spaniol, invitat de onoare în calitate de artist culinar.

Antena 3

x close