India. Prostituatele scriu despre viaţa lor în propria revistă (GALERIE FOTO)

03 Aug 2007   •   17:34
India. Prostituatele scriu despre viaţa lor în propria revistă <font color=red>(GALERIE FOTO)</font>
Prostituatele din India îşi povestesc viaţa de zi cu zi în propria publicaţie. În Bombay există o revistă lunară dedicată exclusiv vieţii prostituatelor. Cititorii pot afla lucruri şocante despre bordelurile din India, modul în care trăiesc vânzătoarele de plăceri, aspiraţiilor lor, felul în care prostituatele sunt tratate de peşti, din momentul în care aceştia le-au cumpărat. Ideea lansării unei publicaţii pentru prostituate s-a născut în urmă cu şase luni în cartierul Kamathiputra, unul din centrele fierbinţi ale oraşului Bombay, cu toate că prostituţia este încă ilegală în India.

"Obiectivul nostru este să oferim femeilor care practică prostituţia o platformă de exprimare", a explicat jurnalista Anurag Chaturvedi, editor al publicaţiei. "Red Light este vocea celor fără voce şi a femeilor fără identitate, deoarece nimeni nu vorbeşte despre visele, agoniile sau nostalgia prostituatelor", a subliniat ea, în India existând aproximativ 2 milioane de prostituate.

Red Light Despatch este o publicaţie modestă, de opt pagini, alb-negru, fără fotografii, difuzată în 1.000 de exemplare, însă este editată în engleză, hindu şi bengali şi a trecut, deja, graniţele cartierului Kamathiputra. În cuprinsul publicaţiei sunt găzduite mărturii personale, poeme, subiecte legate de sănătate şi de drepturile omului, precum şi articole semnate de diverse personalităţi.

Guvernul indian nici măcar nu le recunoaşte statutul de cetăţeanprostituatelor, după cum a declarat Chaturvedi. Ajutate de organizaţia nonguvernamentală Apne Aap, care militează pentru drepturile femeilor, prostituatele, reunite în micuţa lor redacţie din Kamathiputra, "luptă" cu tastaura calculatoarelor, neştiind să citească, cu un scop comun: să conştientizeze în rândul altor femei pericolul să cadă în aceeaşi eroare ca ele.

În majoritatea cazurilor, acestă "profesie" nu e nimic altceva decât o ultimă şansă de supravieţuire, sau rezultatul unor abuzuri cărora le cad victime, în general, fetele tinere, sărace, care ajung în oraşele mari şi sunt înşelate ori cad pradă tentaţiei de a obţine bani uşor.

"Mi-am dat seama prea târziu că fusesem vândută unui bordel, fără posibilitatea ieşirii. Dar era singura formă prin care îmi puteam hrăni familia", a scris, în Red Light Despatch, o prostituată pe nume Sita.

Antena3.ro

Mai multe detalii pe reuters.com

Galerie foto Sursa: Reuters

Parteneri
x close