Internetul provoacă panică în Marea Britanie. Şapte adolescenţi s-au sinucis

23 Ian 2008   •   11:37
Internetul provoacă panică în Marea Britanie. Şapte adolescenţi s-au sinucis
Bridges, un orăşel din Marea Britanie, este zguduit de mai multe sinucideri "la indigo" ale unor adolescenţi, şapte la număr (foto). Localnicii bănuiesc că sinuciderile au legătură cu un cult de pe internet. Marţi, poliţia a confiscat computeul uneia dintre adolescentele de 17 ani, Natasha Randall, care s-a sinucis. Detectivii au confirmat faptul că anchetează un posibil "lanţ" de sinucideri legate între ele. Sinuciderile au legătură unele cu altele deşi nu toţi adolescenţii se cunoşteau între ei.

Mai mulţi dintre tinerii care şi-au pus capăt vieţii îşi creaseră profile personale pe site-ul Bebo. De la moartea lor, prietenii adolescenţilor au construit site-uri de comemorare a acestora unde pot fi postate mesaje şi pot fi obţinute "cărămizi virtuale" în "zidul de amintiri".

Poliţia este îngrijorată în privinţa influenţei pe care o are internetul asupra tinerilor care pot considera că sunt "la modă" dacă au un site de comemorare şi se sinucid pentru a fi populari. Sinuciderea prin spânzurare a Natashei a fost cea de-a şaptea din oraşul Bridges care a avut loc pe parcursul unui an.

Primul care a murit a fost Dale Crole, care s-a spânzurat fiind găsit într-un depozit părăsit în ianuarie 2007. În următoarea lună a fost găsit spânzurat David Dilling, colegul şi prietenul lui Dale. Cu două zile înainte de înmormântarea lui David, un alt coleg de şcoală, Thomas Davies, de 20 de ani, s-a spânzurat de un copac.

Un prieten al lui Thomas, Zachary Barnes, de 17 ani, a fost de asemenea găsit spânzurat câteva luni mai târziu. Liam Clarke, de 20 de ani, un prieten apropiat al lui Dale Crole şi coleg de şcoală cu Thomas Davies a fost cea de-a cincea victimă. El s-a spânzurat într-un parc la două zile după Crăciun.

La începutul acestei luni, Gareth Morgan, de 27 de ani, care obişnuia să bea cu Liam, a fost găsit spânzurat în dormitorul său. Poliţia şi medicii au fost chemaţi la casa Natashei din Bridgend, la ora 6 dimineaţa, joia trecută, însă ea era deja moartă.

Natasha era în primul an la Colgiul Bridgend şi petrecea multe ore în faţa calculatorului folosind pseudonimul "Wildchild" (copil sălbatic). Suspiciunile privind o posibilă legătură a morţii sale cu internetul au apărut după ce a ieşit la iveală faptul că Natasha îl ştia pe Liam Clarke.

Marţi seara, poliţia a descoperit faptul că acelaşi Liam era prietenul a mai multe dintre victime. "Nu putem înţelege ce se întâmplă, este foarte ciudat faptul că au avut loc atât de multe sinucideri şi toţi cei care au murit par să se cunoască între ei", a declarat Kevin Clarke, tatăl lui Liam.

"Nu ştim dacă tinerii fac parte dintr-un cult sau au făcut vreun bizar pact pentru a se sinucide cu toţii. Nu ştiam că Liam se gândea la a-şi pune capăt vieţii aşa că nu înţelegem nimic din ce se întâmplă", a mai declarat tatăl lui Liam, citat de Daily Mail. Poliţia, şcolile locale şi consiliul oraşului s-au mobilizat în crearea unui plan pentru a pune capăt sinuciderilor.

Site-urile de interacţiune socială de tip Bebo, MySpace şi Facebook au mai fost implicate într-o serie de incidente. Internetul a mai jucat un rol important în numărul în creştere al sinucierilor, datorită unor site-uri create special pentru aşa ceva, precum şi datorită unor camere de chat unde se discută despre sinucidere.

Antena3.ro
Parteneri
x close