Jocurile Olimpice din China, sub semnul blestemului celor cinci mascote Fuwa

20 Iun 2008   •   14:19
Jocurile Olimpice din China, sub semnul blestemului celor cinci mascote Fuwa
Site-urile de Internet din China şi întreaga lume au fost invadate de postări legate de un aşa zis blestem adus de cele cinci mascote ale Jocurilor Olimpice de la Beijing, animalele Fuwa. Cele cinci mascote Fuwa reprezintă cinci animale diferite, despre care supersiţioşii spun că ar atrage un blestem. Până în prezent, patru catastrofe au fost legate de fiecare dintre mascote. Potrivit Reuters, autoriţăţile chineze încearcă din răsputeri să cenzureze site-urile pe care apar postările legate de acest subiect, de teamă că ele ar putea speria turiştii care vor vizita China în perioada Olimpiadei.

Jingjing, un urs panda, este animalul cel mai mult asociat cu provincia Sichuan, unde a avut loc cutremurul devastator care a omorât zeci de mii de oameni.Huanhuan, un personaj de desene animate, cu părul de foc, aduce aminte de torţa olimpică. Bloggerii din China au legat acest personaj de incidentele care au avut loc pe tot parcursul torţei până la sosirea în China, incidente soldate adesea cu victime.YingYing, o antilopă, animal ce trăieşte la graniţa cu Tibetul a fost legată de ciocnirile violente dintre chinezi şi tibetani, care au atras un val de proteste internaţionale faţă de atitudinea Chinei.Nini, reprezentat ca un uliu, a fost asociat cu oraşul Weifang (tradus ?oraşul uliului?) din provincia Shangdong, unde în urmă cu puţin timp a avut loc un accident feroviar soldat cu mai multe victime.Al cincilea personaj, Beibei, un peşte sturion, nu a fost legat încă de vreun accident, însă superstiţioşii susţin că ar putea indica iminenţa unui dezastru în zona râului Yangtze, singurul loc din China unde se găsesc sturioni. Alte voci leagă acest ultim personaj de recentele inundaţii din sudul şi centrul Chinei, care au făcut deja foarte multe victime.Site-urile de internet din China sunt atent monitorizate de câtre autorităţi, iar mesajele pe această temă sunt cenzurate imediat. Cu toate acestea, bloggerii din întreaga lume au preluat subiectul, prezentându-l pe larg.

În China, dezastrele naturale au fost privite ca un semn că dinastiile conducătoare au pierdut graţia divină. Partidul Comunist, aflat la putere de câteva decenii, a încercat să înlăture aceste ?superstiţii feudale?. Cu toate acestea, Jocurile Olimpice de la Beijing vor începe la ora 08.08 p.m., pe 08.08.2008, opt fiind considerat un număr norocos la chinezi. Coincidenţă sau superstiţie?

Antena3.ro

x close