Medicii au rămas ULUIŢI când au văzut radiografia craniană a acestui tânăr. Ce s-a petrecut cu creierul său după o BĂTAIE

de O.P.    |    07 Mai 2014   •   11:13
Medicii au rămas ULUIŢI când au văzut radiografia craniană a acestui tânăr. Ce s-a petrecut cu creierul său după o BĂTAIE

Un bărbat care a căzut victimă unui atac în urma căruia a suferit o puternică traumă craniană, nu numai că a reușit să supraviețuiască dar s-a transformat într-un veritabil geniu al matematicii, conform unui material publicat de LiveScience.com.

Jason Padgett a fost atacat de doi bărbați la ieșirea dintr-un bar în 2002, atac în urma căruia a suferit o puternică contuzie craniană și a început să manifeste simptome caracteristice stărilor de șoc post-traumatic. Acest incident l-a transformat însă pe Jason Padgett într-un geniu al matematicii capabil să perceapă lumea prin obiectivul geometriei.

Padgett era agent de vânzări într-un magazin de mobilă din Tacoma, Washington, fără niciun fel de preocupări academice și, în urma acestei agresiuni, a căpătat abilitatea de a vizualiza obiecte matematice complexe și de a intui concepte fizice complicate. Trauma gravă suferită se pare că i-a deblocat o anumită parte a creierului care face ca acum realitatea înconjurătoare să-i apară sub forma unor structuri matematice.

"Văd forme geometrice și unghiuri peste tot înjurul meu, în viața de zi cu zi" — de la geometria unui curcubeu, până la fractali de apă care se scurg în chiuvetă, a povestit Padgett într-un interviu oferit pentru Live Science. "Totul este extraordinar de frumos".

Jason Padgett, care tocmai și-a publicat un volum de memorii sub titlul "Struck by Genius" ("Lovit de geniu"), este unul dintre puținii oameni care manifestă așa-numitul "sindrom al savantului" — o persoană normală care dobândește abilități de excelență într-un domeniu după ce suferă o traumă majoră. Au existat și alte cazuri în care victimele unor astfel de traume au devenit niște muzicieni desăvârșiți sau au început să picteze, dar cazurile în care victimele dobândesc capacități matematice extraordinare sunt extrem de rare.

Pornind de la acest caz, neurologii au reușit să identifice care sunt părțile creierului care permit obținerea unor abilități care țin de excelență, iar concluziile lor indică faptul că fiecare om este un geniu în stare latentă.

Înainte de a suferi această traumă, Padgett se descria drept un om obișnuit și un iubitor al petrecerilor. El nu a studiat niciodată mai mult de algebră elementară în școală. În plus, după cum recunoaște, "copiam la examene și nu am deschis niciodată o carte".

Toate acestea s-au schimbat însă în noaptea în care a fost atacat. Padgett își amintește că și-a pierdut cunoștința pentru o fracțiune de secundă și că a văzut o lumină puternică. Doi indivizi l-au luat la bătaie și l-au lovit de mai multe ori la cap. Mai târziu, în aceeași seară, după ce a fost transportat la camera de gardă a unui spital, medicii au constat că Padgett suferise o contuzie craniană severă și avea hemoragie renală.

După ce și-a revenit după traumele fizice suferite, Padgett a început să se confrunte cu probleme de ordin psihologic, fiind diagnosticat cu șoc post-traumatic și cu anxietate socială debilitantă. În același timp a început însă să observe că lumea din jurul său arată diferit față de cum era obișnuit să o observe. El își descrie aceste viziuni ca pe niște "instantanee discrete ale realității, unite printr-un fir director, care se derulează însă la viteza normală". Dacă ne imaginăm vederea ca pe diferite instantanee foto realizate de creier care sunt apoi montate precum cadrele unui film și redate la viteza normală, Padgett a dobândit capacitatea de a vedea direct aceste cadre, fără niciun montaj. În plus, mai povestește el, "totul din jurul meu are o aparență pixelată".

x close