Misterul crucilor celtice din nordul României

de D.G.    |    09 Iun 2016   •   23:22
Misterul crucilor celtice din nordul României foto: tudorphotoblog.blogspot.com

Existenţa în nordul ţării, la limita judeţelor Sălaj şi Maramureş, a mai multor monumente funerare din piatră ce ar părea de origine celtică a animat imaginaţia unor cercetători până într-acolo încât acestea sunt considerate dovezi ale originii celtice a locuitorilor din această parte a ţării.

Monumente funerare din piatră, de formă cel puţin neobişnuită, răsar încă dintre iarba ce a pus stăpânire pe zona veche a cimitirului din Năpradea de la ieşirea spre Cheud. Profesorul Aurel Medve, până nu demult directorul Şcolii Gimanziale ”Traian Creţu” din Năpradea, spune că sunt acolo 12 astfel de monumente, considerate de unii drept cruci ”celtice” în principal datorită formei lor: un cerc de piatră în care este încastrată o cruce, potrivit adevarul.ro.

Una dintre cruci a fost dusă la Muzeul de Etnografie şi Arta Populară din Baia Mare, specialiştii de acolo declarând public că monumentul funerar de la Năpradea ar reprezenta dovada că locuitorii din zona de nord-vest a ţării ar avea origini celtice. Istoricii şi etnografii sălăjeni au preferat să fie mai rezervaţi în declaraţii şi au precizat că nu se pot face corelaţii directe între triburile celtice şi aceste cruci, cu toate că prezenţa celţilor pe teritoriul actual al României nu este contestată.

Istoricul Constantin C. Giurescu scrie în ”Istoria românilor”, vol. I, ediţia a V-a, că aceste triburi celtice ajung în spaţiul carpato-danubiano-pontic aproximativ în anul 300 î. Hr., după domnia regelui get Dromihetes. Nu rămân aici decât aproximativ două sute de ani, pentru că în secolul al II-lea î. Hr. are loc în Peninsula Balcanică începutul cuceririi romane, iar dacii luptă împotriva romanilor aliaţi cu celţii şi ilirii. În urma acestor lupte prelungite, puterea celţilor scade din ce în ce mai mult, astfel că ei nu mai pot domina spaţiu dacic şi dispar din istoria acestor locuri ca în secolul I î.Hr, adică în urmă cu mai bine de 2000 de ani.

 

 

x close