Muzicienii sunt mai deştepţi decât afonii

09 Oct 2008   •   08:02
Muzicienii sunt mai deştepţi decât afonii
Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt din SUA au stabilit ceea ce mulţi ştiau: persoanele cu pregătire muzicală gândesc altfel decât restul. Astfel, muziecienii folosesc mai frecvent o tehnică creativă, denumită gândire divergentă, şi folosesc mai des ambele părţi ale cortexului frontal faţă de o persoană normală, scrie Sciencedaily. Practic, un muzician este nevoit sa îşi foloseasc ambele mâini pentru a cânta la un instrument, fapt care implică folosirea ambelor emisfere cerebrale.
"Am analizat modul în care un muzician oferă soluţii unei probleme date şi ceea ce se întâmplă la nivel cerebral. Rezultatele au arătat o activitate cerebrală mai mare în cazul acestor artişti", a spus Bradley Folley, unul din cei trei psihologi care au realizat studiul.
La studiu au participat 20 de studenţi ai Academiei de Muzică şi 20 de studenţi la Psihologie. Cele două grupuri erau similare în ceea ce priveşte vârsta, sexul, etnia, rezultate profesionale.
Mai întâi, cei 40 de studenţi au trebuit să ofere întrebuinţări alternative unor obiecte casnice şi să facă o asociere de cuvinte legate de acele obiecte. Muzicienii au oferit răspunsuri mai corecte la asociere şi au dat mai multe soluţii noi de folosire ale obiectelor practice si diverse, iar fiecare solutie a avut argumente de sustinere. În cel de-al doilea test, voluntarii au trebuit să identifice alte utilizări ale unor lucruri folosite zilnic. In acest timp a fost monitorizată activitatea cerebrală a fiecărui participant la studiu. Rezultatele au arătat că muzicienii îşi întrebuinţează abilităţile practice şi cunoştinţele în domenii alternative decât cele în care sunt pregătiţi. De asemenea, activitatea cerebrală pe parcursul studiului a fost mult mai intensă decât a colegilor lor psihologi.Cercetătorii au mai descoperit că muzicienii au un IQ mai mare decât non-muzicienii.
Antena3.ro

x close