O enigmă pe cer! Un obiect cât o planetă, filmat în timp ce se "alimenta" din coroana solară

de S.T.    |    14 Mar 2012   •   17:20
O enigmă pe cer! Un obiect cât o planetă, filmat în timp ce se "alimenta" din coroana solară Foto: VideoNews

Un telescop spaţial al NASA a surprins în imagini un obiect misterios de mărimea unei planete, care zbura foarte aproape de Soare, luni, şi care părea că se alimentează din coroana solară cu ajutorul unui tub, informează Mediafax, care citează dailymail.co.uk.

Ciudatul obiect semăna extrem de mult cu celebra staţie spaţială Death Star din "Războiul stelelor" şi a fost vizibil datorită luminii emise de Soare pentru câteva momente, iar apoi a dispărut în spaţiu.

Un fişier video, editat pe baza fotografiilor realizate de Solar Dynamics Observatory, a generat un val uriaş de speculaţii în rândul internauţilor, după ce a fost postat pe YouTube.

După ce a făcut public filmuleţul, utilizatorul Sunsflare i-a rugat pe experţii în astronomie să explice natura acestui "vizitator" al Soarelui,

Savanţii agenţiei spaţiale americane au spus că obiectul bizar nu este un vizitator venit dintr-un alt sistem solar, nici un OZN, nici o planetă care s-a născut din coroana solară, aşa cum au crezut câţiva internauţi.

Experţii NASA au precizat că este vorba de o "proeminenţă" solară, denumită "filament" - o extensie a coroanei solare, care se formează pe parcursul unei zile şi care poate să se întindă în spaţiu pe o lungime de câteva sute sau chiar mii de kilometri.

Zonele întunecate la culoare reprezintă o materie mai rece decât materia solară înconjurătoare.

Telescopul Solar Dynamics Observatory surprinde adeseori acest fenomen - deşi acesta apare de multe ori mai degrabă sub forma unor erupţii violente şi mai puţin sub forma unor sfere misteroase, precum aceea produsă în timpul erupţiei solare din această săptămână.

 


ExitPOLL
Parteneri
x close