Oamenii de ştiinţă nu pot explica acest fenomen. Fierul care nu rugineşte

de D.G.    |    30 Aug 2016   •   00:53
Oamenii de ştiinţă nu pot explica acest fenomen. Fierul care nu rugineşte foto: wikipedia.org

Minunile Antichităţii au uimit prin măiestria cu care au fost realizare, dar şi prin modul în care s-au păstrat de-a lungul vremii. Însă asupra unui artefact oamenii de ştiinţă au stat mai multă vreme pentru a-i analiza proprietăţile uimitoare.

Este vorba de Coloana lui Vishnu, ridicată cu mai bine de un mileniu jumătate în urmă, în cinstea zeului Vishnu - cel care ţine lumea în mişcare, iar dacă ar aţipi o secundă, întreg Universul s-ar prăbuşi.

Acest monument, situat în Delhi, India este făcut din fier, iar ce este de-a dreptul ciudat este faptul că nu a ruginit niciodată, în ciuda climatului umed din acea zonă.
oloana este aşezată în curtea unui templu şi măsoară aproximativ şapte metri înălţime, cu o bază groasă de 42 de centimetri şi un vârf al cărui diametru trece puţin peste 32 de centimetri. Greutatea totală a monumentului ajunge la şase tone.

Monumentul a intrat în atenţia cercetătorilor după ce s-a descoperit la o analiză amănunţită că acesta este confecţionat în proporţie de 98% din fier, iar restul de două procente reprezintă materiale precum: carbon, fosfor, siliciu, cupru, nichel, magneziu şi oxizi de fier. Or, prezenţa acestora din urmă ar fi trebuit să ducă la deteriorarea stâlpului, nicidecum la conservarea sa perfectă.

Specialiştii cred că de-a lungul vremii credincioşii care au venit să se închine în faţa acestei coloane de fier au uns monumentul cu grăsimi, iar acest lucru a protejat coloana de rugină.

Cert este că nici până în prezent nu s-a găsit o teorie concretă care să explice din ce cauză acest monument nu rugineşte.

Parteneri
x close