x close

Roboţii vor respecta... reguli de etică

07 Mar 2007   •   11:58
Roboţii vor respecta... reguli de etică
Coreea de Sud elaborează un cod etic pentru roboţi pentru a evita ca aceştia să fie victimele unor abuzuri din partea oamenilor sau viceversa, a anunţat, o sursă oficială de la Seul. ''Cartea etică a roboţilor'' ar urma să fie adoptată în cursul acestui an, a precizat Ministerul sud-coreean al Comerţului, Industriei şi Energiei, cu precizarea că documentul este în curs de elaborare de către un un grup de experţi.

''Guvernul intenţionează să elaboreze linii de conduită etică privind rolul şi funcţiile roboţilor deoarece aceştia vor dezvolta o inteligenţă vie într-un viitor apropiat'', a explicat ministerul într-un comunicat. În ţările cu populaţie îmbătrânită, cum este de exemplu şi Coreea de Sud, roboţii ''gânditori'' vor deveni foarte curând ''nişte însoţitori esenţiali ai omului''.

Park Hye-young, membru al biroului de robotică al ministerului menţionat, a afirmat că acest cod etic este inspirat din regulile stabilite în anii '40 de scriitorul american de science-fiction Isaac Asimov, respectiv: roboţii nu trebuie să atace fiinţe umane sau să permită acestora să le facă rău; roboţii trebuie să se supună oamenilor numai dacă acest lucru nu intră în conflict cu prima lege; roboţii trebuie să le asigure protecţia dacă acest lucru nu intră în conflict cu celelalte legi. Cartea se va baza de asemenea pe o ''foaie de parcurs '' care ar urma să fie difuzată luna viitoare la Roma, către Reţeaua de cercetare europeană privind robotica.

Antena3.ro

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati