Supraviețuitorul unui accident aviatic, mărturii șocante: "Mi-am mâncat prietenii ca să trăiesc"

de Redacția    |    09 Iul 2020   •   12:17
Supraviețuitorul unui accident aviatic, mărturii șocante: "Mi-am mâncat prietenii ca să trăiesc" Pixabay.com

Au trecut zeci de ani de la o tragedie aviatică îngrozitoare, dar pasagerii care au trăit își amintesc perfect coșmarul prin care au trecut și ce au îndurat ca să supraviețuiască.

13 octombrie 1972, o zi cu ghinion pentru 45 de pasageri ai unui avion al companiei Uruguayan Air Force. Avionul s-a prăbușit în munții Anzi,iar supraviețuitorii impactului au fost salvați după 72 de zile de chin. Da! Ați citit bine! 

12 oameni au murit la impact, cinci a doua zi, un altul după o săptămână. După 17 zile cumplite o avalanșă a luat viața altor opt oameni, apoi alți trei au murit de epuizare. Oamenii au luptat cu foamea și cu frigul. Erau temperaturi de -40 de grade, iar echipajele de salvare nu sperau să mai existe vreun supraviețuitor.

Supraviețuitorii și-au făcut paturi din scaunele avionului și au topit zăpada, pentru a avea apă de băut. ”După ce am terminat toate proviziile am mâncat coajă şi crengi de copac şi luam câte o gură de zăpadă”, a mărturisit unul dintre supravietuițori, studentul la medicină Roberto Canessa.

Din disperare, supraviețuitorii s-au hrănit cu pasagerii morţi

Corpurile celor care au murit la impact erau conservate în zăpadă. În condții extreme, la 3.600 de metri altitudine, studentul la medicină Roberto Canessa a povestit că a fost nevoit să recurgă la canibalism pentru a nu muri de foame.

”A fost dezgustător, am avut senzația că profit de prietenii mei care au murit”

„Apoi m-am gândit că daca aș fi în locul lor, mi-aș dori să fiu mâncat și să-i ajut astfel pe alții sa trăiască”, a povestit Roberto.

Susține că trebuia să tragă de timp cât mai mult, fiindcă și-a dat seama că echipele de căutare au abandonat misiunea.

”M-am gândit la mama”

Roberto Canessa a declarat că gândul la mama lui l-a ajutat să rămână în viață. Bărbatul a povestit că dorința de a nu-i produce femeii suferință prin moartea sa l-a făcut să reziste. Despre faptul că mâncat carne de om, bărbatul a declarat că nu a avut de ales. 

Salvarea celor 16 supraviețuitori a venit la 72 de zile de la prăbuşire

După mai multe de două luni crunte, doi supraviețuitori ai accidentului aviatic au reușit să ceară ajutor. La 23 decembrie, cei 16 supraviețuitori au fost salvați. 

Oficialul uruguayan, Gustavo Zerbino, unul dintre supravieţuitorii catastrofei aviatice din anul 1972 îşi aduce aminte: ”De la locul accidentului am coborât foarte mult pe munte şi, într-o zi, aproape de Crăciun, un fermier ne-a descoperit. Eram sleiţi de puteri. Părea un coşmar care, în sfârşit, se terminase, după 72 de zile când nici nu mai credeam că vom trăi să ne vedem familiile. 

Nu vă pot descrie ce a însemnat să vedem elicopterele care ne-au salvat. Am început să plângem şi ne strângeam unul pe altul în braţe”.

Parteneri
x close