Toate tipurile de bere din lume conțin un ingredient bizar

15 Sep 2016   •   14:31
Toate tipurile de bere din lume conțin un ingredient bizar Foto: Pixabay

Dacă întrebi pe cineva din ce este făcută berea, răspunsul va fi, cu siguranță, următorul: malț, orz, apă și un pic de drojdie. Puțini sunt cei care știu că populara butură conține și o substanță produsă din pește, mai exact – Ihtiocolul sau cleiul de pește. Substanța este utilizată pentru a îndepărta resturile de drojdie și a-i da băuturii un aspect limpede, scrie BBC News.

Ihtiocolul (cleiul de peste) este un produs folosit in industria berii si a vinului ca agent de limpezire. Acesta este facut dintr-un organ numit “vezica inotatoare”, care se gaseste in unele specii de peste. Atunci cand se umfla, vezica serveste ca un ajutor natural de flotabilitate, care pastreaza in pozitie verticala pestele in apa.

Astazi sturionul este pe cale de disparitie, astfel incat cele mai multe vezici sunt recoltate de la alte specii de pesti, inclusiv somn vietnamez. Pentru a produce clei de peste, acestea trebuie sa fie uscate, sterilizate si taiate cu acid pentru a produce o pasta sau un lichid care se adauga la butoiul de bere.

Ihtiocol este o forma foarte pura de colagen, iar aceste molecule ajuta la accelerarea procesului de sedimentare naturala prin atragerea moleculelor de drojdie.

 

 

Parteneri
x close