Un japonez a fost recunoscut oficial ca supravieţuitor al ambelor atacuri nucleare din 1945

25 Mar 2009   •   11:32
Un japonez a fost recunoscut oficial ca supravieţuitor al ambelor atacuri nucleare din 1945

bomba nucleara

Un japonez în vârstă de 93 de ani a fost recunscut oficial ca supravieţuitor al ambelor bombardamente atomice lansate de SUA asupra Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Tsutomu Yamaguchi fusese deja certificat hibakusha, supravieţuitor al radiaţiei, urmare a bombardamentului de pe 9 august 1945 din Nagasaki. Acum însă oficialii au confirmat că acesta a supravieţuit şi atacului de la Hiroshima, ce a avut loc cu trei zile anterior.
Yamaguchi era la Hiroshima cu afaceri, pe 6 august 1945, când un avion US B-29 a aruncat bomba atomică. După aceasta el a revenit la case din Nagasaki la timp pentru al doilea atac.

Un oficial al oraşului Nagasaki arăta că din informaţiile de până acum este primul caz recunoscut oficial ca supravieţuitor al ambelor atacuri, dar este posibil să mai existe şi alte cazuri.

Certificarea în cauză asigură compensaţii din partea guvernului, printre care o pensie lunară, controale medicele gratuite şi suportarea înmormântării, dar pensia lui Yamaguchi nu va creşte.
Acesta face parte dintr-un total de 260.000 de oameni ce au supravieţuit atacurilor, ce au provocat moartea a 140 000 de oameni la Hiroshima şi 70 de mii la Nagasaki.
Antena3.ro

x close