Urşii polari ar putea dispărea din cauza încălzirii globale

10 Sep 2007   •   17:49
Urşii polari ar putea dispărea din cauza încălzirii globale
Peste două treimi dintre urşii polari ar putea dispărea până în 2050, potrivit unui studiu realizat de U.S. Geological Survey. Până atunci, potrivit oamenilor de ştiinţă, 42% din gheaţa arctică se va topi din cauza încălzirii globale, iar urşii nu vor mai avea unde să vâneze şi să se înmulţească. Până în 2100, avertizează experţii, vor mai rămâne doar câteva exemplare de urşi polari. O echipă de oameni de ştiinţă americani şi canadieni a studiat timp de şase luni trei grupuri de urşi polari, la sol, din avioane şi în laborator, folosind modele informatice sofisticate, în speranţa că vor convinge oficialii americani să plaseze urşii polari pe lista speciilor pe cale de dispariţie.

Groenlanda şi Norvegia au cele mai mari populaţii de urşi polari, în timp ce un sfert trăiesc în Alaska şi călătoresc în Canada şi Rusia. Uniunea Mondială pentru Conservarea Mediului estimează că în prezent trăiesc între 20.000 şi 25.000 de urşi polari, iar 16.000 vor dispărea până în 2050. Unii ar putea supravieţui departe în nord, însă şi dintre aceştia mulţi vor dispărea până în 2100, a avertizat Steven Amstrup, principalul autor al studiului.

Un alt studiu a ajuns la concluzia că urşii polari sunt încă vânaţi de “sportivi” bogaţi. Vânătorii sunt în general americani, canadieni şi ruşi, care plăteasc pentru această distracţie până la 25.000 de euro.

În Rusia, braconajul este o mare problemă, o blană de urs polar costând până la 7.500 de euro. În Canada, SUA şi Groenlanda, localnicii pot ucide un număr limitat de urşi pentru hrană.

Rompres
Parteneri
x close