Antena 3 CNN Politică Campania electorală pentru alegerile locale începe vineri şi se va încheia pe 9 iunie

Campania electorală pentru alegerile locale începe vineri şi se va încheia pe 9 iunie

Campania electorală pentru alegerile locale începe vineri şi se va încheia pe 9 iunie
Sursa foto: Foto: ziarulderoman.ro
de M.Z.    |    10 Mai 2012   •   13:15

Campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie începe vineri, 11 mai, cu 30 de zile înaintea scrutinului, şi se va încheia sâmbătă, 9 iunie, la ora 7.00.

Legea prevede că, în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile, în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă, potrivit Mediafax.

În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe.

Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea, inclusiv de către candidaţi, de băuturi alcoolice în timpul adunărilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Este interzisă utilizarea de către un partid politic, alianţă politică, alianţă electorală ori candidat independent a locurilor speciale de afişaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către alt competitor electoral. Afişajul electoral este permis şi în alte locuri decât cele speciale numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deţinătorilor.

Legea electorală interzice afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat. Potrivit legii, sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală, precum şi afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise.

Potrivit prevederilor legale, radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toate partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale precum şi pentru toţi candidaţii.

Accesul competitorilor la serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune este gratuit.

Legea 67/2004 pentru alegerea administraţiei publice locale menţionează că, în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice aflate în competiţie au acces la posturile publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune numai la emisiunile şi dezbaterile electorale. Candidaţii care au deja funcţii publice pot apărea în emisiunile informative strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor.

Deşi campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de ora la care începe votarea, posturilor publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune le este interzis prin lege, cu 48 de ore înainte de ziua votării, să prezinte comentarii privind campania electorală, să invite sau să prezinte candidaţi în programe, cu excepţia situaţiilor în care li se acordă astfel dreptul la replică, şi să prezinte sondaje de opinie sau să difuzeze spoturi de publicitate electorală.

În acest caz, faptele se constată şi sancţiunile se aplică de către CNA, care se autosesizează sau poate fi sesizat de către cei interesaţi.

Conform unei decizii a CNA, campania electorală în audiovizual va începe pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei.

Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti (BEM) face joi tragerea la sorţi, pentru a stabili ordinea partidelor parlamentare pe buletinele de vot.

Vezi listele cu candidaţii la Primăria Generală, la primăriile de sector şi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).





















×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close