Antena 3 CNN Politică O cutie de vitamina C, simbolul electoral cu care Cseke Attila speră să câştige primăria Oradea

O cutie de vitamina C, simbolul electoral cu care Cseke Attila speră să câştige primăria Oradea

O cutie de vitamina C, simbolul electoral cu care Cseke Attila speră să câştige primăria Oradea
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Mai 2012   •   19:37

Ex-ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, candidatul UDMR la Primăria Oradea, a declarat că şi-a ales ca simbol al campaniei sale electorale - Oradea sănătoasă -, o cutie de vitamina C, ''de la Cseke'', informează Agerpres. Totodată, Cseke şi-a manifestat dorinţa de a succede, în timp, savantului Albert Szent-Gyorgy, premiant Nobel, pentru descoperirea vitaminei C.

„Un savant maghiar a ajutat întreaga omenire iar eu propun ca un primar cu programul Oradea sănătoasă să-i ajute pe toţi orădenii. Am ajutat Oradea şi orădenii indiferent de culoarea politică a administraţiei şi indiferent de etnia unora sau altora. În viziunea mea, Oradea sănătoasă înseamnă un sistem sanitar bine dotat şi cât mai mulţi orădeni sănătoşi“, a declarat Cseke, în conferinţa de presă organizată în faţa unei farmacii de pe strada Republicii.

El a trecut în revistă proiectele pe care a reuşit să le finanţeze pentru infrastructura sistemului sanitar din Oradea şi din judeţul Bihor în timpul funcţiei sale, amintind că în ultimii doi ani şi jumătate a realizat, în primul rând, proiectul de descentralizare a spitalelor către comunităţile locale, dând posibilitatea autorităţilor locale în managementul spitalelor, a alocat fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare atât pentru reabilitare şi dotare, fiind alocate peste 20 de milioane de euro pentu spitalele orădene şi bihorene şi a introdus în 2010, pentru prima dată, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în programul naţional de cardiologie intervenţională.

''Toate acestea pentru că eu cred că Oradea merită, şi că pacientul nu are naţionalitate; când ajunge în spital, pacientul nu este maghiar, român sau de altă etnie, este doar bolnav', a subliniat Cseke.

El a precizat că îşi propune să continue la Primăria Oradea ceea ce a început ca abordare la Ministerul Sănătăţii, de a ajuta pe toţi orădenii, indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă.

''Rolul unei autorităţi publice locale în domeniul prevenţiei este de a identifica posibilitatea de demarare a unor proiecte cu finanţarea municipalităţii şi comunicarea foarte bună către locuitori,' a spus candidatul UDMR.

Senatorul Cseke Attila a propus demararea unui program de screening pentru depistarea cancerului mamar, în condiţiile în care Spitalul Judeţean din Oradea deţine cel mai modern mamograf din ţară dar care nu este folosit suficient şi în condiţiile în care numărul femeilor afectate de această maladie a crescut îngrijorător. Populaţia ţintă vizează femeile între 50 şi 69 de ani, în Oradea existând 28.052 de femei cărora li se propun aceste analize, efectuate la trei ani, practic în jur de 9.000 de examinări anual. Municipalitatea orădeană ar putea porni un asemenea program, derulat pe cel puţin zece ani, pentru a-şi arăta efectele şi care ar putea reduce mortalitatea cu 35 %.

În finalul conferinţei de presă, Cseke Attila a împărţit ziariştilor cutii cu vitamina C, personalizate, fabricate la Târgu Mureş, cu serie şi datele de valabilitate şi expirare, cu indicaţiile obişnuite pe orice altă cutie cu vitamina C, conţinând câte 10 comprimate.


×
Subiecte în articol: Oradea vitamina c simbol udmr
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close