Antena 3 CNN Actualitate Media Peste 700 de telegrame secrete ale diplomaţilor americani din România, publicate de Wikileaks

Peste 700 de telegrame secrete ale diplomaţilor americani din România, publicate de Wikileaks

Peste 700 de telegrame secrete ale diplomaţilor americani din România, publicate de Wikileaks
Sursa foto: Foto: mycatbirdseat.com
29 Noi 2010   •   08:25

Site-ul Wikileaks dezvăluie peste 700 de telegrame secrete ale diplomaţilor de la ambasada Statelor Unite din Bucureşti, potrivit ziarului Gândul. 23 de astfel de comunicări sunt datate numai în decembrie 2009, adică exact luna alegerilor prezidenţiale din România. Telegramele conţin atât informaţii de politică externă, cât şi date despre controlul armamentului din ţara noastră. 

Şi aspecte ale economiei româneşti sunt dezvăluite în documentele publicate pe Wikileaks. Peste 250.000 de astfel de scrisori, majoritatea aparţinând diplomaţilor americani, au fost dezvăluite de cunoscutul site.

Sarkozy - un supărăcios autoritar, Putin - masculul alfa

Wikileaks "oferă o panoramă inedită a negocierilor din culise practicate de ambasadele din toată lumea", după cum scrie New York Times. Un element de senzaţie sunt portretele deloc diplomatice făcute de trimişii americani peste hotare unor lideri europeni. Relaţia dintre Vladimir Putin, descris ca "masculul alfa" de la Moscova, şi preşedintele Dmitri Medvedev este, astfel, comparată cu cea dintre Batman şi secundul său, Robin.

Nicolas Sarkozy este catalogat drept "supărăcios, autoritar" şi adesea nepoliticos cu colaboratorii săi. Silvio Berlusconi are parte de un profil şi mai critic: "iresponsabil, plin de el şi ineficient ca lider modern". Nici Angela Merkel nu este tratată mai blând: potrivit unui diplomat, "ea se teme de risc şi dă rareori dovadă de imaginaţie".

 


Iranul ar putea ataca Europa Occidentală cu rachete nord-coreene

Rapoartele conţin şi dezvăluiri pe teme delicate din actualitatea internaţională. Astfel, nu doar Israelul, ci şi Arabia Saudită ar fi cerut Statelor Unite să atace militar Iranul, în loc să încerce să negocieze încetarea programului său nuclear.Documentele dezvăluite de WikiLeaks mai arată că Iranul a obţinut 19 rachete nord-coreene care ar putea atinge capitale din Europa Occidentală.

Informaţia, publicată de New York Times în ediţia electronică, se bazează pe o telegramă datând din 24 februarie 2010 care detaliază o întâlnire între oficiali ruşi de rang înalt şi o delegaţie americană condusă de Vann H. Van Diepen.

În plus, telegramele sugerează o cooperare militară profundă - probabil şi nucleară - între Coreea de Nord şi Iran decât se ştia până acum.

Wikileaks a publicat, în ultimele luni, alte sute de mii de documente secrete referitoare la războaiele din Irak şi Afganistan. Casa Albă a condamnat noile dezvăluiri şi a afirmat că ele ar putea pune în pericol vieţi omeneşti.

 

×
Subiecte în articol: wikileaks SUA ambasada
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close