Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: România dorea includerea în formatul 5+2 al negocierilor referitoare la Transnistria

WikiLeaks: România dorea includerea în formatul 5+2 al negocierilor referitoare la Transnistria

România şi-a exprimat dorinţa de a fi inclusă în formatul 5+2 al negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean, însă participarea sa ar fi trebuit să fie reprezentată de Uniunea Europeană, se arată într-un mesaj diplomatic american din 2008 făcut public de site-ul WikiLeaks, transmite Mediafax.

WikiLeaks: România dorea includerea în formatul 5+2 al negocierilor referitoare la Transnistria
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Ian 2011   •   17:46

Formatul 5+2 de negocieri în procesul de soluţionare a crizei transnistrene se referă la OSCE, R.Moldova, Transnistria, Ucraina şi Rusia, precum şi la UE şi SUA în calitate de observatori.

Condoleezza Rice, secretar de Stat american în 2008, a trimis mesajul pe 27 octombrie, în acelaşi an, după o reuniune a oficialilor din nouă state membre ale Parteneriatului Extins pentru Nordul Europei (Expanded Partnership in Northern Europe – E-PINE). La această reuniune, care a avut loc pe 2 octombrie 2008 la Vilnius (Lituania), participase şi Dan Fried, asistentul secretarului de Stat pentru Europa.

Discuţiile s-au concentrat pe situaţia din Georgia, Ucraina, Belarus, R.Moldova, Irak şi Afganistan.

"Pilvi-Sisko Vierros (director politic în cadrul Ministerului finlandez de Externe) a început discuţia despre R.Moldova spunând că obiectivul principal al OSCE îl reprezintă negocierile oficiale în formatul 5+2. România ar dori să fie integrată în acest format, dar participarea sa ar fi reprezentată de Uniunea Europeană", se arăta în mesajul diplomatic american.

"Influenţa Rusiei în Transnistria este în creştere şi se încearcă relansarea planului de federalizare din 2003. Dan Fried a declarat că R.Moldova nu ar trebui să se simtă obligată să adopte un plan care ar avea efecte negative asupra ţării, reiterând susţinerea SUA pentru negocierile în formatul 5+2. Constituţia R.Moldova garantează neutralitatea, astfel că nu este nevoie ca Statele Unite să mai garanteze acest lucru. Dacă Moldova doreşte acest lucru, este alegerea lor; neutralitatea nu constituie un impediment pentru cooperarea bileterală", conform mesajului diplomatic american.

"Bjorn Lyrvall (director-general în cadrul Ministerului suedez de Externe) a declarat că Uniunea Europeană trebuie să transforme Republica Moldova într-o opţiune atrăgătoare pentru Transnistria, în acest sens UE putând recurge la un acord extins şi la măsuri de consolidare a încrederii. Zygimantas Pavilionis (director politic în cadrul Ministerului lituanian de Externe) a apreciat că R.Moldova este un succes parţial, fiind momentul ca Uniunea Europeană să treacă la lucruri serioase şi să îşi completeze mandatul, prelungind şi dezvoltând Misiunea de Asistenţă la frontieră (EUBAM). În plus, UE trebuie să fie pregătită să aplice o misiune civilă" în R.Moldova, se mai arăta în mesajul semnat de Condoleezza Rice.

Acest mesaj diplomatic “confidenţial” a fost trimis sediilor ambasadelor americane din Chişinău, Copenhaga, Helsinki, Kabul, Kiev, Moscova, Oslo, Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Vilnius şi la reprezentanţa americană de la sediul NATO.
 

×
Subiecte în articol: wikileaks Transnistria negocieri Rusia
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close