Antena 3 CNN Coronavirus Ai părul lung sau barba mare? Ai șanse mult mai mari să te infectezi cu coronavirus

Ai părul lung sau barba mare? Ai șanse mult mai mari să te infectezi cu coronavirus

Un nou studiu trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că noul coronavirus poate supravieţui şi pe părul lung sau pe barbă, iar o persoană se poate contamina mai repede cu SARS-Cov-2 dacă obişnuieşte să atingă suprafeţe şi nu se dezinfecteze frecvent.

Ai părul lung sau barba mare? Ai șanse mult mai mari să te infectezi cu coronavirus
de Laura Dinu    |    25 Sep 2020   •   09:20

Studiul, apărut în publicația The Lancet, demonstrează că noul coronavirus supravieţuieşte pe suprafeţe din plastic şi oţel până la patru zile. Însă cei care au părul lung sau barba mare trebuie să știe că nu sunt nevoiți să se tundă pentru a se proteja.

Motivul este unul destul de simplu. Studiul susţine că este posibil ca particulele de virus prezente în aer sau în spaţii închise să ajungă în părul lung sau pe barba, însă probabilitatea ca acea persoană să se contamineze în acest mod nu e la fel de mare ca aceea de a lua virusul de pe clanţe, suprafeţe, şi tot ce este atins în afara casei.

Tocmai de aceea rămâne important ca în spaţiile închise să fie purtată masca și să se facă frecvent dezinfectarea mâinilor.

Chiar și medicul infecţionist, Adrian Marinescu, spune că aerosolii reprezintă o modalitate de transmitere a virusului, însă nu la fel de mare ca la contactul cu secretiile respiratorii.

„Ştim bine că mâinile curate ne scapă de virus, dar rezistă şi la nivelul unghiilor şi la nivelul părului, mai ales dacă vorbim de păr lung şi barbă, dar e foarte interesant că riscul mai mare este dacă vorbim de peria de păr, pentru că particulule virale pot să rămână pentru interval destul de lung de timp, altfel spus peria ar trebui curăţată destul de corect, se vorbeşte chiar în studii de 2-3 zile. Aceste particule virale pot să rămână într-un interval de timp, la nivelul părului, la nivelul unghiilor”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, potrivit Mediafax. 

 

×
Subiecte în articol: barba par lung coronavirus

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close