Antena 3 CNN Coronavirus Autoritățile din Madrid cer intervenția armatei în lupta cu coronavirusul

Autoritățile din Madrid cer intervenția armatei în lupta cu coronavirusul

Șefa regiunii Madrid a cerut, luni, ajutorul armatei în impunerea măsurilor anti-coronavirus, în contextul în care numărul infectărilor cunoaște o creștere puternică în Spania iar autoritățile din capitală au impus carantinarea unor cartiere sărace, stârnind proteste, scrie presa internațională.

Autoritățile din Madrid cer intervenția armatei în lupta cu coronavirusul
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Sep 2020   •   21:50

"Avem nevoie de sprijinul armatei pentru dezinfectare și pentru a întări poliția locală și aplicarea legii", a declarat șefa regiunii metropolitane, Isabel Diaz Ayuso, după o întâlnire cu premierul spaniol.

Ea a cerut să fie ridicate, din nou, spitalele de campanie, la trei luni după ce autoritățile au renunțat la astfel de facilități, în contextul de atunci al măsurilor de relaxare.

Necesarul de militari și numărul suplimentar de polițiști angrenați în efortul anti-pandemie urmau să fie stabilite, luni, de autoritățile locale și centrale.

La apogeul primul val pandemic, în lunile martie și aprilie anul curent, autoritățile spaniole au desfășurat mii de soldați în sprijinul responsabililor civili iar măsurile luate la momentul respectiv au dat rezultate.

Spania, cel mai mare număr de infectări din vestul Europei

Spania deține momentan nedoritul record de infectări cu COVID-19 între țările vestice: numărul total de cazuri raportat luni a fost de 670 de mii iar numărul de decese de la începutul pandemiei a depășit 30 de mii.

S-a ajuns aici după o creștere la peste 10 mii pe zi a numărului de contaminări, multe dintre acestea fiind puse pe seama petrecerilor ilegale și a dificultății de a respecta măsurile de distanțare socială în școli și universități.

În capitală, autoritățile au impus selectiv restricții de deplasare care afectează aproape un milion de oameni, declanșând atât proteste cât și acuzații de discriminare.

Regiunea Vallecas, în carantină de luni

Regiunea Vallecas a intrat, de luni, în carantină iar mașinile au fost oprite să iasă sau să intre în zonă, măsuri care au stârnit inițial furia, apoi resemnarea locuitorilor.

Oficialitățile justifică restricțiile arătând spre cifrele care indică o rată de infectare de o mie de cazuri la suta de mii de locuitori.

Însă rezidenții din cartierele afectate se plâng că autoritățile sunt incapabile să rezolve problema aglomerației din mijloacele de transport, care favorizează transmiterea virusului, și adoptă, în schimb, măsuri care distrug viețile și afacerile cetățenilor, notează Reuters.

"Este oribil și greșit", s-a plâns Marina, o casnică din Vallecas. "Ar trebui să rezolve situația de la metrou, unde stăm ca sardelele", a adăugat ea, în timp ce John Sanchez, un alt rezident, proprietarul a trei restaurante, s-a plâns că a fost nevoit să-și trimită acasă angajații și că n-are nicio idee cu privire la ce-i va aduce ziua de mâine.

 

×
Subiecte în articol: Madrid armata
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close