Antena 3 CNN Coronavirus Ne putem infecta cu coronavirus din piscină și mare? Răspunsul experților

Ne putem infecta cu coronavirus din piscină și mare? Răspunsul experților

Potrivit experților în sănătate publică din Statele Unite, noul coronavirus nu trăiește în apa piscinelor, astfel scăldatul este sigur. Nu același lucru îl putem spune și despre statul la plajă, despre care cercetătorii spun că este riscant, având în vedere că virusul supraviețuiește pe suprafețele uscate.

Ne putem infecta cu coronavirus din piscină și mare? Răspunsul experților
Sursa foto: pixabay
26 Mai 2020   •   07:26

„Nu există dovezi că virusul se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, spun reprezentanții Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

Potrivit acestora, clorul din apa din piscine este fatal pentru noul coronavirus. „Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a explicat Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee's College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă. „Probabil ar trebui ca cineva să bea toată apa dintr-un lac pentru a lua virusul”, a spus Paula Cannon, profesoară de microbiologie moleculară şi imunologie la Keck School of Medicine. „Efectul de diluare este atât de puternic”, a adăugat aceasta.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Este posibil ca virusul să nu poată înota, dar poate supravieţui pe suprafeţele uscate. Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact, scrie NYPost. 

×
Subiecte în articol: piscina mare
Parteneri
Iohannis, despre profesori: "Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?"
x close